Τελικά οι αμερικανοί μόνο ως σύμμαχοι και συμπαραστάτες δεν μπορούν να υπολογιστούν. Πώς να τους εμπιστευτείς όταν με απίστευτη ευκολία ρίχνουν στο καιάδα τις ανάπηρες αγορές; Όταν χρειάζονται τους συμμάχους για το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Γεωργία ενδεχομένως και το Ιράν, τότε όλοι είναι καλοί. Όταν όμως ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες φωνάζουν, κάντε κάτι να σώσετε το χρηματοοικονομικό σας σύστημα και την οικονομία σας για να μην γίνει η παγκόσμια μαλλιά κουβάρια, γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη. Και δεν μιλάμε για τον Πρόεδρο Μπους και την Κυβέρνηση του που έκανε ότι ήταν δυνατόν και ίσως την πιο σωστή πολιτική κίνηση της οκταετίας που κυβερνά. Μιλάμε για τους ερίτιμους αντιπρόσωπους της αμερικανικής Βουλής. Τη φωνή της Βαθειάς Αμερικής, αυτή που έχει βαθειά στο πετσί της, το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, τη βίβλο και το God bless America.
Και πιο ήταν το αποτέλεσμα; Αντί να δεχτούν ένα σχέδιο σωτηρίας που θα κόστιζε σε εύρος χρόνου 700 δισ. προτίμησαν να χαθεί ένα τρισ. δολάρια, στην αμερικανική αγορά και αρκετά περισσότερα στις άλλες αγορές, ευρωπαϊκές και αναδυόμενες.
Οι αμερικανοί, είναι γνωστοί για τον απομονωτισμό τους. Από το δόγμα Monroe του 1823 χρειάστηκε το δόγμα Wilson για να βγει η Αμερική από το καβούκι της. Πέρασε και ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ήρθε ένα σχέδιο Marshall, αλλά όπως διαπιστώσαμε όλοι χθες , πήρε μόλις λίγες ώρες να γυρίσουν δυο αιώνες πίσω, ως ακραιφνείς νοσταλγοί του Monroe.
Αυτό που εισέπραξαν φίλοι και σύμμαχοι, είναι ότι τελικά οι αμερικανοί θέλουν να τους αφήσουμε, στην ησυχία τους ώστε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους μέσω της αυτορύθμισης της αγοράς. Με το πρόσχημα πως προστατεύουν τον αμερικανό πολίτη, έριξαν με απίστευτη ευκολία το σχέδιο Paulson στο καλάθι των αχρήστων, έχοντας σαν επιχείρημα τους, ότι ο αμερικανικός λαός δεν θέλει ένα σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και όσων έφεραν τα πράγματα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Αν και με μια πρώτη ματιά ακούγεται ως σοβαρό επιχείρημα, εν τούτοις πρόκειται για ψευδοδίλλημα. Δεν επρόκειτο να σώσουν τα διακόσια, τρακόσια μεγαλοστελέχη, αλλά την ίδια την καρδιά του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. ¨Όχι μόνο δεν σκέφτηκαν τι συνέπειες θα είχε η άρνηση τους για τις αγορές, αλλά ούτε καν για τους ίδιους τους αμερικανούς πολίτες, που βλέπουν τις οικονομίες τους και τις ασφαλιστικές εισφορές να εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού. Δεν ασχολήθηκαν καν για τον αν μία παρατεταμένη κρίση θα έφερνε στρατιές εξαθλιωμένων ανέργων. Από ένα πείσμα, και από κοντόφθαλμη ψηφοθηρική προσέγγιση, προτίμησαν να φέρουν την ίδια τους τη χώρα πιο κοντά στο χείλος μιας παρατεταμένης βαθειάς ύφεσης που όμοια της δεν θα έχουμε ξαναδεί.
Οι αγορές, σίγουρα κάποια στιγμή θα ανακάμψουν, τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων σε βάθος χρόνου θα καλύψουν μέρος ή όλες τις απώλειες τους, οι οικονομίες θα σταθεροποιηθούν και θα πάρουν ξανά την ανηφόρα τις ανάπτυξης.
Αυτό όμως που θα μείνει, είναι πως μετά τα όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες, πιο πολύ εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στο «κυβερνητικά διαλυμένο». Βέλγιο που έσωσε Dexia και Fortis σε μία ημέρα, παρά στους αμερικανούς εθνοσωτήρες που όχι μόνο τους πήρε βδομάδες να μην συμφωνήσουν σε κάτι αυτονόητο, αλλά προτίμησαν με τη στάση τους να μας πούν «Ας πάτε να πεθάνετε». Aγγλιστί Drop Dead.
Τάκης Λαϊνάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr