Ο πρώτος στόχος του πρωθυπουργού χθες ήταν να υπονομεύσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα των μήντια, καθώς το κλίμα που επικρατεί σ΄ αυτά τον τελευταίο καιρό είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και τον ίδιο, εξαιτίας βέβαια της προκλητικής συμπεριφοράς στελεχών της κυβέρνησης. Διαδικαστικά αυτό το κανόνισε ο κ. Ρουσσόπουλο δίνοντας αρχικά τον λόγο σε δημοσιογράφους που διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση και ελέγχονται από τον ίδιο, ώστε οι «δύσκολες» ερωτήσεις να προέλθουν από αυτούς με ήπιο τρόπο. Σ΄ αυτές τις ερωτήσεις τοποθετήθηκε απαντώντας ο κ. Καραμανλής, προσφέροντας κάλυψη στους «κολλητούς» υπουργούς του αι μάλιστα με επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως και οι ίδιοι, όπως π.χ. για το δικαίωμα των συζύγων αν είναι ανεξάρτητες και αυθύπαρκτες, λες και αυτό είναι το θέμα και όχι αν οι δραστηριότητές του δημιουργούν ερωτηματικά σύγκρουσης συμφερόντων.
Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός με ύφος «νταηλίδικο» και απαξιωτικό αρνήθηκε να απαντήσει σε ανάλογες ενοχλητικές ερωτήσεις, λέγοντας ότι το θέμα έχει καλυφθεί. Δεν ήθελε με κανένα τρόπο να «τραβήξει» η συζήτηση για τη διαφθορά και την προκλητική συμπεριφορά συνεργατών του, ή ακόμη και για αποτυχημένες πολιτικές. Σ΄ αυτό τον βοήθησε και η συγκλονιστική ανεπάρκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογραφίσκων που αυτοαποκαλούνται και θεωρούνται δημοσιογράφοι , οι οποίοι αντί να κάνουν σύντομες και συγκεκριμένες ερωτήσεις, απεραντολογούσαν σε τοποθετήσεις. Ετσι όμως ο κ. Καραμανλής έστειλε και μήνυμα στα μήντια, πρώτον ότι δεν του αρέσει η κριτική και άρα η συμπεριφορά τους και δεύτερον ότι δεν την λαμβάνει υπ΄ όψιν και θα συνεχίσει να πολιτεύεται όπως ο ίδιος...γουστάρει.
Ο δεύτερος στόχος του κ. Καραμανλή ήταν αφ΄ ενός να πείσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ότι έχει γίνει ως τώρα μέγα και τρανό μεταρρυθμιστικό έργο και θα συνεχίσει να γίνεται και ότι για όλες τις δυσκολίες, τις αστοχίες και τα αδιέξοδα, φταίει η διεθνής κρίση. Ετσι επιστράτευσε λέξη προς λέξη τα επιχειρήματα του κ. Αλογοσκούφη, αλλά ταυτόχρονα κατέφυγε σε ένα πλήθος ανακριβειών και ψεμάτων, ενώ δεν δίσταζε να χαρακτηρίσει«προτεραιότητα», όλα όσα του έθεταν ως ερωτήματα και ενδιέφεραν πληθυσμιακές ομάδες. Βεβαίως, η χρήση του Ενεστώτα ήταν στην πρώτη γραμμή ακόμη και για δραστηριότητες που δεν βρίσκονται ακόμη ούτε στο στάδιο της σκέψης του σχεδιασμού.
Ο τρίτος στόχος το κ. Καραμανλή ήταν να στείλει μήνυμα προς όλους όσους αμφισβητούν υπουργούς ή και τον ίδιο μέσα από το κόμμα του (τύπου Τατούλη) ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο ίδιος συμπεριφορά και αν τολμούν ας αναλάβουν την ευθύνη να τον ρίξουν. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και προς όλους όσους επικρίνουν την κυβέρνηση. Με λίγα λόγια είπε ότι ο ίδιος δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν όσα λέγονται περί σκανδάλων, ή πολιτικής ηθικής, αν δεν είναι συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες οι κατηγορίες, έτσι θα σούρνεταικαι οποιανού του αρέσει. Αλλωστε υπάρχει και η Δικαιοσύνη, που είτε θα βάζει στο συρτάρι τις καταγγελίες ή θα αποφαίνεται ότι όλα είναι νόμιμα. Όπως θα γίνει τώρα που ο κ. Σανιδάς διέταξε εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Λες και το θέμα είναι αν οι συναλλαγές ήταν νόμιμες και όχι το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το κράτος αποφάσισαν να ανταλλάξουν τα στρέμματα στη λίμνη Βεγορίτιδα που ήταν άχρηστα για εκμετάλλευση με «φιλέτα» σε όλη την επικράτεια.
Συμπέρασμα: ο κ. Καραμανλής απευθύνθηκε χθες σε υπηκόους, άραγε οι πολίτες θα «χάψουν» αυτά που είπε;
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr