Με λίγα λόγια προτίμησαν την λογική όπως είπε και ο κ. Πούτιν και απέφυγαν τις εξαλλότητες.
Τον τόνο είχαν φροντίσει να δώσουν εκ προοιμίου ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί -η Γαλλία έχει τηπροεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αυτό το εξάμηνο-, ο οποίος μάλιστα αναγκάστηκε κάποια στιγμή να φέρει στα συγκαλά του και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κουσνέρ που έλεγε ανοησίες, η Καγκελλάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι, ο ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, αλλά και οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ελλάδας. Δηλαδή όλες εκείνες οι χώρες που αποτελούν την παλιά, σοβαρή Ευρώπη και που κατά τεκμήριο αντιλαμβάνονται ότι το συμφέρον τους επιβάλλει την διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία.
Στον αντίποδα βρίσκονταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο υπουργός της Βρετανίας κ. Μπράουν, η Πολωνία, η Τσεχία, οι βαλτικές χώρες, που ήθελαν να... τιμωρηθεί σκληρά η Ρωσία με σχεδόν παιδικό τρόπο. Με «κόψιμο» και με το να μην της μλάνε
Αλλά ενώ είναι γνωστό ότι το Λονδίνο πολιτεύεται ως ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η έκπληξη ήταν η Σουηδία, η οποία προφανώς μπερδεύτηκε μεταξύ ρεαλισμού και υποστήριξης μιας μικρής χώρας, της Γεωργίας, ακόμη και όταν είναι αποδεδειγμένα εκείνη προκάλεσε την κρίση στον Καύκασο. Το ομολογούν ακόμη και οι αμερικανοί αυτό και αντιφάσκουν μόνο στο αν γνώριζαν ή δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τα σχέδια του απερίγραπτου κ. Σαακασβίλι.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με τη στάση της η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθεί όλες τις επιταγές της Ουάσιγκτον, όταν μάλιστα υπάρχει ακόμη εκεί η φοβερή και τρομερή κυβέρνησηΜπους. Μία κυβέρνηση που έχει προκαλέσει φοβερά και τρομερά προβλήματα σε όλο τον πλανήτη, αλλά τώρα πνέει τα λοίσθια, καθώς έρχονται εκλογές τον Νοέμβριο. Επιπλέον, η κα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης και ιδίως της Γερμανίας- απαιτούν τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αλλωστε, οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και εκείνη θα ακολουθήσει ευέλικτη πολιτική στον Καύκασο, για να διευκολύνει τους ευρωπαίους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «ζημιάρα» Βρετανία περιμένει στη γωνία για μια ευκαιρία αναζωπύρωσης της έντασης.
Οσο για τις ΗΠΑ θα πρέπει να επισημανθεί ότι τώρα οκ αξιωματούχοι της και συγκεκριμένα ο γιάπης κ. Μπράϊζα παραδέχονται ότι γνώριζαν τι ετοίμαζε ο κ. Σαακασβίλι, προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, αλλά δεν τα
κατάφεραν. Αυτή είναι μία νέα θέση, καθώς όταν έγιναν οι εχθροπραξίες, η Ουάσινγκτον έπαιζε την ανήξερη. Τώρα μένει να δούμε τις θέσεις που θα διατυπώσει το πρώτο γεράκι της αμερικανικής πρωτεύουσας ο αντιπρόεδρος κ.Τσέϊνι, που αρχίζει από αύριο τις επισκέψεις στη Γεωργία, την Ουκρανία και αλλού. Δεν αποκλείεται η επίσκεψή του να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση το ξέρει. Αν όμως καταφέρει να διατηρήσει την ψύχραιμη στάση της ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr