Και αυτές είναι το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος για να κερδίσει χρήματα ο ίδιος και η επιχείρησή του.
Η υπόθεση της Siemens, εκτός της σκανδαλώδους πλευράς της, αναδεικνύει και αυτό το χαρακτηριστικό της εν Ελλάδι επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οτι δηλαδή όλα γίνονται τελικά σε προσωπικό επίπεδο. Οταν μια εταιρεία κολοσσός, η οποία διαθέτει στελέχη με τεράστια εμπειρία και δυνατότητες, προϊόντα αναμφισβήτητης ποιότητας και παρουσία στην τοπική αγορά επί δεκαετίες, παίρνει δουλειές μέσω προσωπικών γνωριμιών και λαδωμάτων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει δουλειά στην Ελλάδα είναι αυτός. Οι σπουδές, η σκληρή εργασία, το μυαλό, όλα περνούν σε δεύτερη μοίρα αν δεν υπάρχουν προσωπικές επαφές. Και αναδεικνύεται σε κοροϊδία και σε χαμένο χρόνο όλη αυτή η διαδικασία πρόσληψης, η αξιολόγηση των βιογραφικών, οι προσωπικές συνεντεύξεις, οι διαγωνισμοί, οι εταιρείες εύρεσης στελεχών. Η βασική ερώτηση για την πρόσληψη κάποιου θα έπρεπε να είναι: «Ποιον ξέρεις προσωπικά;». Και όταν λέμε «ποιον», δεν εννοούμε απαραίτητα μόνο πολιτικό πρόσωπο- που όπως αποδεικνύεται τώρα είναι η χρησιμότερη εμπειρία-, αλλά και δημόσιο υπάλληλο, μεσάζοντα, ιδιαιτέρα γραμματέα, κτλ., μέχρι έστω και τα χαμηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας.
Οσο η κατάσταση παραμένει έτσι, δηλαδή για τα επόμενα εκατό χρόνια τουλάχιστον, όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και μοιάζουν ότι γίνονται έτσι, για το θεαθήναι. Αυτό εξάλλου εξηγεί σε ένα βαθμό και το γιατί είναι τόσο χαμηλή η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο. Αφού εδώ δουλεύουμε αλλιώς, με βάση τις προσωπικές επαφές και μόνο, πώς να μάθουμε να δουλεύουμε ανταγωνιστικά στο διεθνές επίπεδο, στο οποίο πραγματικά απαιτούνται προσόντα, σπουδές, σκληρή δουλειά και μυαλό;
Οποιος λοιπόν δεν έχει προσωπικές επαφές, αλλά διαθέτει τα άλλα προσόντα που περιγράφονται στα εγχειρίδια των Οικονομικών και αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι δουλειές με το εξωτερικό. Είτε προσπαθώντας από εδώ είτε μεταναστεύοντας, για να κάνει ευκολότερη τη ζωή του. Ετσι θα επαληθευθούν και οι «Financial Τimes» που έγραψαν πριν από λίγους μήνες ότι θα έχουμε κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό. Αφού αποδεικνύεται καθημερινά ότι στην Ελλάδα το παιχνίδι είναι «σικέ».
Γρ. Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr