Αυτά είναι ασύλληπτα... την σήμερον ημέραν, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου να ανατραπεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Να διασπαστούν δηλαδή τα σημερινά κόμματα ή να εξαφανιστούν, να σχηματισθούν άλλα , η και να δημιουργηθούν καινούργια από την αρχή και με νέο προσωπικό.
Αυτά που λέμε, συζητιούνται ήδη στην «πιάτσα» και αν προσέξει κανείς την αρθρογραφία των εφημερίδων, θα βρει κείμενα που υπονοούν τέτοιες εξελίξεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σχετικές συζητήσεις γίνονται σε πολιτικούς, αλλά και οικονομικούς κύκλους, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση ότι τα σημερινά σχήματα και οι σημερινοί πολιτικοί αρχηγοί δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών και στην κρισιμότητα της κατάστασης. Και αυτό είναι αλήθεια.
Η περίοδος της μεταπολίτευσης έχει ολοκληρωθεί από το 2004 και οι διάδοχες καταστάσεις, είτε με τη μορφή της κυβέρνησης, είτε με τη μορφή της ηγεσίας κομμάτων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν «το τσουνάμι» των εξελίξεων που συμπαρασύρει και την Ελλάδα. Ακόμη και αν καταλαβαίνουν ότι το ελληνικό κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, δεν τολμούν να κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για να το αντικαταστήσουν. Το περιβόητο «πολιτικό κόστος» και η έλλειψη φαντασίας και τόλμης λειτουργούν σαν τροχοπέδες.
Ακριβώς γι' αυτό γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις σε διάφορους κύκλους που νοιώθουν ότι με τη σημερινή διοίκηση, τη σημερινή παιδεία και με μία οικονομία που δεν αναπνέει, δεν πάμε πουθενά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εμφανίζονται πλέον επιχειρηματίες, ακόμη και ο ΣΕΒ, που κάνουν ουσιαστικά πολιτικές κινήσεις και προτάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι σώνει και καλά η «σωτηρία» θα προέλθει από αυτούς.
Ορόσημο για τις όποιες κινήσεις πάντως αποτελούν κατ΄ αρχήν οι ευρωεκλογές και σε δεύτερη φάση οι βουλευτικές εκλογές, ανάλογα φυσικά με τα αποτελέσματά τους. Αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις ευρωεκλογές, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές όπως διαφαίνεται τώρα-, το ένα σενάριο μιλάει για διασπάσεις και ενώσεις από το υπάρχον πολιτικό δυναμικό των δύο κομμάτων εξουσίας. Το άλλο σενάριο αναφέρεται σε περιθωριοποίηση Γ. Παπανδρέου, απόσυρση Κ. Καραμανλή και εμφάνιση νέων προσώπων στην πολιτική σκηνή, αλλά και νέων πολιτικών σχηματισμών.
Για να δούμε , τι θα δούμε, αλλά προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι το καράβι βουλιάζει αύτανδρο.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr