Κανονικά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης θα έπρεπε να έχει θιγεί από τα σχόλια του ΟΟΣΑ. Οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομίας ευρωπαϊκού κράτους θα είχε σκάσει από τη στενοχώρια του για αυτά τα σχόλια. Ο δικός μας όμως κρυφογελάει από μέσα του. Ο κ. Αλογοσκούφης από τη στιγμή που ανέλαβε ήθελε να καταργήσει τους ειδικούς λογαριασμούς - αυτοί οι λογαριασμοί κρύβονται πίσω από κάθε σκάνδαλο. Ηθελε να ελέγξει κατά το δυνατόν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων. Και μόνο αν το είχε καταφέρει αυτό, θα μπορούσε να βάλει μια τάξη στα οικονομικά. Αυτό εξάλλου εννοούσε όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση και έλεγε πως όταν εκλεγεί η ΝΔ θα περιορίσει τις σπατάλες κατά 10 δισ. ευρώ. Τελικά εξελέγη και τις αύξησε, αλλά γι' αυτό δεν φταίει ο κ. Αλογοσκούφης. Ή μάλλον δεν φταίει μόνο ο κ. Αλογοσκούφης. Καμία από τις σχετικές εισηγήσεις του δεν εγκρίθηκαν από το πρωθυπουργικό γραφείο. Και δεν εγκρίθηκαν διότι η έγκρισή τους θα σήμαινε αυτομάτως ότι οι άλλοι υπουργοί και το κόμμα θα έχαναν τη δύναμή τους. Οχι την πραγματική τους δύναμη, αυτή δηλαδή που θα έπρεπε να ασκούν για να βελτιώσουν τη λειτουργία του υπουργείου τους και να εκσυγχρονίσουν τον τομέα τους, αλλά τη μικροπολιτική τους δύναμη. Δεν θα είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους ειδικούς λογαριασμούς για ίδιον όφελος. Το κόμμα εμπόδισε και την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, διότι αυτή θα σήμαινε λιγότερα ρουσφέτια, άρα λιγότερη εκλογική δύναμη. Θα σήμαινε ότι οι πεινασμένοι για εξουσία συνδικαλιστές και κομματικοί παράγοντες της Ρηγίλλης θα έμεναν έξω από τα κόλπα. Πώς θα μπορούσαν λοιπόν να ορμήξουν στα δημόσια ταμεία; Πώς θα βόλευαν «τα δικά μας παιδιά», που έλεγε και ο Πολύδωρας;
Μπορεί το ζητούμενο από αυτή την κυβέρνηση να ήταν η αλλαγή της δημόσιας διοίκησης, αλλά αυτή δεν περνάει από το υπουργείο Εσωτερικών του κ. Πρ. Παυλόπουλου, όπως θέλουν να πιστεύουν ο ίδιος και οι ασχολούμενοι με τα πολιτικά ζητήματα. Περνάει από το υπουργείο Οικονομίας. Και ο μόνος τρόπος για να εξυγιανθεί η δημόσια διοίκηση είναι να κλείσουν οι κάνουλες του προϋπολογισμού. Να αφαιρεθεί η δυνατότητα από τους υπουργούς να χρησιμοποιούν τους ειδικούς λογαριασμούς και να διαχειρίζονται κατά βούληση το χρήμα.
Δυστυχώς ο κ. Αλογοσκούφης έχασε αυτή την ευκαιρία. Αυτά γίνονται την πρώτη τετραετία. Τώρα μάλλον είναι αργά. Βεβαίως η έκθεση του ΟΟΣΑ βοηθάει την κατάσταση. Μπορεί να την πάρει ο κ. Αλογοσκούφης και να ζητήσει από τον κ. Καραμανλή το πράσινο φως για να αλλάξει τον προϋπολογισμό. Μακάρι να τα καταφέρει. Η αλλαγή του προϋπολογισμού και ο περιορισμός της δυνατότητας των υπουργών να διαχειρίζονται κονδύλια είναι το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr