Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει τώρα ο κόσμος για την πορεία του κ. Ομπάμα ως «πλανητάρχη» δεν μπορούν να δοθούν, καθώς μάλιστα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την προεδρία.
Είναι αλήθεια ότι τα προγνωστικά είναι από τώρα υπέρ του, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. Μακέϊν κουβαλάει βέβαια το αφόρητο βάρος της καταστροφικής προεδρίας Μπους και της μεγάλης ηλικίας του (άνω των 70 ετών) και σίγουρα δεν συναρπάζει τα πλήθη. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν αποκλείεται να αποδειχθούν αρνητικοί για τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, με πρώτο και σημαντικότερο το χρώμα του. Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει αντίδραση από λευκούς ψηφοφόρους και πόσο μεγάλη θα είναι αυτή. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη μακρά και σκληρή μάχη που έδωσαν οι Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον για το χρίσμα του κόμματός τους, οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι τάχθηκαν στο σύνολό τους με τη δεύτερη, όπως τα συνδικάτα των εργατών και πολλές γυναίκες.
Πολλοί θεωρούν ότι για να κερδίσει αυτές τις ομάδες, ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να έχει μαζί του την κα Κλίντον ως υποψήφια αντιπρόεδρο. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι κάτι ΄τέτοιο θα τον ωφελήσει και ήδη υπάρχουν στελέχη, όπως ο τέως Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, που αντιδρούν.Η κα Κλίντον έχει πολλές αντιπάθειες και ο τρόπος με τον οποίον έδωσε τον αγώνα της δεν την έκανε συμπαθέστερη. Αν κατέβει στις εκλογές ως αντιπρόεδρος του κ. Ομπάμα, ενδεχομένως να διώξει περισσότερους ψηφοφόρους από αυτούς που θα φέρει. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν ότι θα βυσσοδομεί συνεχώς σε βάρος του Προέδρου αν και αυτό εξαρτάται από τα καθήκοντα που θα της αναθέσει.
Υπάρχει ακόμη μία πληθυσμιακή ομάδα που ο Μπάρακ Ομπάμα δεν θέλει να την έχει απέναντί του, αλλά μαζί του. Είναι οι εβραίοι των ΗΠΑ που διαθέτουν χρήμα, συμπαγή ψήφο σε πολλές πολιτείες και ταυτόχρονα ασκούν μεγάλη επιρροή στα μήντια. Το βασικό ζητούμενο από τους εβραίους είναι η πλήρης συμπαράταξη των ΗΠΑ με το Ισραήλ και ήδη ο κ. Ομπάμα κάνει τις κινήσεις του. Μόλις προχθές αναφέρθηκε στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ ξεπερνώντας ακόμη και την επίσημηθέση της Ουάσινγκτον. Και έπεται συνέχεια
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε το χρίσμα όχι μόνο της ελκυστικής προσωπικότητάς του και της ρητορικής του δεινότητας. Η εκστρατεία του είχε σαν κεντρικό σύνθημα την ανάγκη «αλλαγής» στις ΗΠΑ και στους αμερικανούς. Το «τάϊμινγκ» ήταν σωστό, όπως αποδείχθηκε, αφού πια έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι η κυβέρνηση Μπους προκάλεσε μεγάλα δεινά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το ερώτημα όμως είναι αν ο κ. Ομπάμα θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες του και θα ικανοποιήσειτις προσδοκίες των ψηφοφόρων του -αν εκλεγεί-ή αν θα αισθάνεται συνεχώς ότι δίνει εξετάσεις απέναντι στο οικονομικό και στρατιωτικό κατεστημένο. Οπότε βέβαια θα χάσει την ευκαιρία να αποδειχθεί ένας νέος Φραγκλίνος Ρούζβελτ και να εφαρμόσει ένα νέο «Νιου Ντηλ» στο εσωτερικό, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την εικόνα των ΗΠΑ διεθνώς.
Να δούμε, αλλά πρέπει πρώτα να κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr