Και μιλάμε για τους ίδιους πολίτες που αισθάνονται ταυτόχρονα ότι το προβλεπτό μέλλον θα είναι ζοφερό.
Το πρώτο δημοσίευμα εμφανίστηκε γύρω στην πρωτομαγιά στη «Χέραλντ Τρίμπιουν» και αφορούσε τις επιπτώσεις του ευρώ στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που το έχουν υιοθετήσει. Για την Ελλάδα έλεγε ότι 7 χρόνια μετά την αντικατάσταση της δραχμής με το ευρώ «η ελληνική οικονομία παραπαίει με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει και τις εξαγωγές να επηρεάζονται αρνητικά από την άνοδο του ευρώ απέναντι στο δολάριο». Εμφανίζεται μάλιστα κάποιος οικονομικός αναλυτής της «Ντόϊτσε Μπανκ» να λέει ότι «η Ελλάδα είναι ένα ατύχημα που αναμένεται να συμβεί"...
Από τα παραπάνω, αλλά και από το πνεύμα ολόκληρου του δημοσιεύματος, ήταν φανερό ότι ο δημοσιογράφος απέδιδε τα δεινά της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ, γιατί αυτός ήταν και ο βασικός στόχος του. Ξεχνώντας ότι δυστυχώς η Ελλάδα κυρίως εισάγει και δεν εξάγει και το ισχυρό ευρώ την βοηθάει να μη καταρρεύσει τους δύσκολους αυτούς καιρούς. Αφήστε που αν είχαμε ακόμη τη δραχμή, θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε με τον πληθωρισμό, τις τιμές και τα επιτόκια. Η αλήθεια είναι ότι το ευρώ συνέβαλε στην ακρίβεια στη χώρα μας, αλλά σίγουρα θα είμασταν χειρότερα με τη δραχμή. Το πραγματικά όμως ανησυχητικό σημείοτου συγκεκριμένου δημοσιεύματος είναι η πρόβλεψη του γερμανού οικονομικού αναλυτή!
Το δημοσίευμα της «Χέραλντ Τρίμπιουν» δεν προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού τις ευθύνες για τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση της έριχνε το ευρώ και το ευρώ το έφερε στην Ελλάδα η κυβέρνηση Σημίτη. Προκάλεσε όμως την αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη το προχθεσινό δημοσίευμα των «ΦαϊνάνσιαλΤάϊμς» που επίσης μιλούσε για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να την αποδίδει στο ευρώ και επομένως χαλούσε την εικόνα που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση. Ότι μπορεί να ζοριζόμαστε λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά γενικά πάμε καλά λόγω των επιτευγμάτων της κυβέρνησης και βεβαίως δεν ανησυχούμε για το μέλλον. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι δεν ανησυχεί, γιατί όλοι οι υπόλοιποι ανησυχούν.
Στο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς» τονίζεται ότι το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, σε σχέση με το ΑΕΠ,είναι μεγαλύτερο από εκείνο των ΗΠΑ και της Ισπανίας και ξεπερνάει το 14%. Εξακολουθείμάλιστα να ανεβαίνει, ενώ ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβραδύνεται, αν και είναι μεγαλύτερος από εκείνον της ευρωζώνης. Επομένως, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε μία περίοδο διόρθωσης και οι μέρες του καταναλωτισμού και του φτηνού δανεισμού πού ακολούθησαν μετά την καθιέρωση του ευρώ, τελειώνουν. Με αυτή την έννοια θα αυξηθεί και η ανεργία, που βρίσκεται περί το 8%. Αν η επιβράδυνση της οικονομίας είναι μεγάλη, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα κύμα μετανάστευσης εργαζομένων στη Δυτική Ευρώπη, ανάλογο εκείνου που έζησε η Ελλάδα τη δεκαετία του '50 και του ΄60.
Η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα εκδηλώθηκε με επιστολή στην οποία τονίζεται ότι ο δείκτης των τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι ο μοναδικός και υπάρχουν άλλοι που πείθουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία τριετία ήταν 4% κατά μέσο όρο και φέτος θα είναι 3,4%, διπλάσιος του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 7,5%, το έλλειμμα από 7,3% του ΑΕΠ το 2004, έπεσε κάτω από το 3% το 2006 και το 2007 και βεβαίως, δεν πρόκειται να υπάρξει κύμα μετανάστευσης ελλήνων στο εξωτερικό.
Αυτά λίγο-πολύ επισημαίνει στην απάντησή του ο κ. Αλογοσκούφης και... δεν έχει δίκιο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας δεν ήταν ψηλός και πολύ μεγαλύτερος του μέσου όρου της ευρωζώνης την τελευταία τριετία μόνο, αλλά πολύ περισσότερα χρόνια. Δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης από την κυβέρνηση Σημίτη. Την ανεργίατην αύξησαν με διάφορα τερτίπια μόλις την παρέλαβανο «κόκκινος» Πάνος (Παναγιωτόπουλος), τότε υπουργός Απασχόλησης και ο φοβερός κ. Κοντοπυράκης της Στατιστικής Υπηρεσίας, για να φανεί ότι την έριξαν , πάλι με μαγικά στη συνέχεια. Το έλλειμμα πήγε στο 7,3% του ΑΕΠ με το πολύ μεγάλο κ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr