Και αν τα τηλεοπτικά δελτία τρέφονται και τρέφουν την ελληνική πατέντα των παραθύρων, που αποτελούν μεταφορά του κουτσομπολιού που γινόταν από τις γυναικούλες στις γειτονιές, οι εφημερίδες που βλέπουν την κυκλοφορίατους να φυλλορροεί συνεχώς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λίγη φαντασία για να ξεφύγουν από τη βαριεστημάρα του αναμενόμενου λαϊκισμού.
Κάθε Πάσχα λοιπόν, σύσσωμη η Ελλάς ασχολείται με την τιμή του ντόπιου ή του ξένου κατσικιού, με τα μαρούλια και τα ραπανάκια, με το αν θα υπάρχει επάρκεια στα χασάπικα και τα μανάβικα. Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το έθνος αγωνιά για την τιμή της γαλοπούλας, ενώ τον Δεκαπενταύγουστοτο ενδιαφέρον στρέφεται στα εισιτήρια και τις θέσεις στα πλοία, αφού κινούμαστε όλοι μαζί, σαν τις ορδές των βαρβάρων. Κάθε χρόνο επίσης και πάντα την ίδια εποχή, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το ρίχνουν στη γνώση και τηνεπιστήμη, δημοσιεύοντας ειδήσεις, κρίσεις και σχόλια για τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Λίγο αργότερα φυσικά, να και τα αποτελέσματα, με το ύψος και το βάθος των βάσεων ανά τμήμα και ανά σχολή, με προβολή των αριστούχων και τις αδικίες του συστήματος, συνήθως σε βάρος των αναξιοπαθούντων τενεκέδων που ενώ δεν συγκέντρωσαν τη βάση κακώς δεν μπήκαν στο πανεπιστήμιο.
Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που εμφανίζονται τακτικά κάθε χρόνο, τις ίδιες πάντα ημερομηνίες, για να καλύψουν υποτίθεται, τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντά μας που αναζωπυρώνονται σαν τη φωτιά την ίδια εποχή. Όπως δηλαδή γίνεται και με τις εποχές αναπαραγωγής των ζώων. Παλιότερα μάλιστα υπήρχαν και συζητήσεις στη Βουλήπου επαναλαμβάνονταν σταθερά σε κάθε σύνοδο, με χαρακτηριστικότερη την κοινοβουλευτική μάχη για το κύκλωμα σίτος-άλευρα-ψωμί! Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στο ρεπερτόριο η τιμή της ντομάτας, που αποτελεί και συγκριτικό μέγεθος για την αύξηση της ακρίβειας. Όχι βέβαια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που η φύση στη χώρα μας προμηθεύει με αφθονία τις ντομάτες, αλλά και τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, που φροντίζει να μας τις παρέχει η τεχνολογία. Λες και στο παρελθόν τρώγαμε ντομάτες εκτός εποχής, ή ότι είναι απαραίτητο να τις τρώμε τώρα, για να τις πληρώνουμε και περισσότερο.
Με κάτι τέτοια θέματα λοιπόν περνάνε την ώρα τους ή γεμίζουν τις σελίδες τους τα ελληνικά μήντια, προκειμένου να ενισχύουν την ομφαλοσκόπηση και τον επαρχιωτισμό του μέσου έλληνα. Αρκεί να μην τον απασχολούν με θέματα που ξεφεύγουν από τον μικρόκοσμό του και του ανοίγουν παράθυρα στο διεθνές περιβάλλον, που είτε το ξέρει, είτε όχι, επηρεάζει τη ζωή του. Γι΄ αυτό και έχει μείνει ημιευρωπαίος. Κατά τα άλλα, τα μήντια μας νομίζουν ότι προσφέρουν πληροφόρηση και άποψη υψηλής ποιότητας. Τρομάρα τους και τρομάρα μας!
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr