Περισσότεροι από 73 εκ. κάτοικοι 36 χωρών θα λάβουν λιγότερη επισιτιστική βοήθεια απ΄ ότι πέρσι σύμφωνα με την Αρμοστεία Τροφίμων του ΟΗΕ. Οι πληθυσμοί αυτοί κινδυνεύουν με λιμοκτονία προειδοποιούν όλοι σχεδόν οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Την ίδια ώρα οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν στα ύψη. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται εξάπλωση των ταραχών. Τρόφιμα υπάρχουν, επισημαίνουν αναλυτές. Απλά ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει. Αυτό είναι και το νέο profile της πείνας. Η έλλειψη τροφίμων για πρώτη φορά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, γίνεται κυρίαρχο θέμα. Ίσως είναι το θέμα του 21ου αιώνα, τονίζουν διάφοροι αξιωματούχοι.
Το πρόβλημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο απ΄ ότι φαντάζεται κανείς, αφού διαχέεται όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες έστω κι από άλλη οπτική γωνία.
Δεν είναι μόνο οι πεινασμένοι που διαμαρτύρονται. Εξεγείρονται και οι καλλιεργητές, καθώς σε εξ ίσου υψηλά επίπεδα ανέβηκαν τα κόστη τους, αφού λόγω πετρελαίου ανέβηκαν οι τιμές των καυσίμων, τα λιπάσματα κλπ. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Το τελευταίo διάστημα βλέπουμε πιο συχνά διαμαρτυρίες Γάλλων, Αγγλων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες κατηγορίες πολιτών στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τα ακριβά τρόφιμα πιέζουν εξοντωτικά και τους προϋπολογισμούς των απλών νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι χαμηλόμισθοι που είναι η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατούν να καλύψουν με επάρκεια τις ανάγκες τους.Εάν οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνουν τότε θα δούμε σύντομα έντονες διαμαρτυρίες και στις δυτικές πρωτεύουσες.
Οι διαδηλώσεις για την κατσαρόλα και την ακρίβεια θα διαδεχθούν τις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό ή άλλα προβλήματα. Η καθημερινή διατροφή είναι κάτι πολύ πιο χειροπιαστό και άμεσο.
Εν τω μεταξύ όλοι θέτουν ένα ερώτημα. Μπορεί να σπαταλιέται χρήσιμη και καλλιεργήσιμη γη για να βιοκαύσιμα;
Πρόκειται για τραγικό λάθος τονίζουν πλέον οι ειδικοί. Όταν ο κόσμος πεινάει και η έλλειψη τροφίμων διογκώνεται καθημερινά, είναι εγκληματικό, όσο συμφέρον κι αν είναι για τους παραγωγούς, να πουλάνε τη σοδειά τους για βιοκαύσιμα. Στις ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κριθαριού στον κόσμο, το ένα τέταρτο της παραγωγής πηγαίνει για βιοκαύσιμα, ενώ 20 αναπτυγμένες χώρες έχουν προγραμματίσει να αυξήσουν την παραγωγή τους σε βιοκαύσιμα τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο αυξάνουν οι φωνές εναντίον των βιοκαυσίμων. Ολοένα και περισσότεροι έγκριτοι επιστήμονες επισημαίνουν πως μέχρι τώρα τα βιοκαύσιμα δεν έχουν αποδώσει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ούτε είναι πανάκεια για το περιβάλλον. Οι εκχερσώσεις για να δημιουργηθούν καλλιέργειες για βιοκαύσιμα σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδειχτεί καταστροφικές.
Ο κόσμος μπορεί να τραφεί. Αλλά αν συνεχίσει να καλλιεργεί για να τρέφει αυτοκίνητα αντί για ανθρώπους τότε σύντομα θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Σε πιο απλά ελληνικά. " Όταν δεν έχεις να φας χέστηκες για το περιβάλλον". Αλλωστε "hunger and poverty is the worst pollution", για να θυμηθούμε ένα παλιό σύνθημα
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr