Λίγες ημέρες αργότερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος άρχισε να επενδύει τα 5,2 δισ. ευρώ του. Αγόρασε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τροφίμων, τη Vivartia (πρώην ΔΕΛΤΑ για όσους δεν παρακολουθούν στενά τα επιχειρηματικά), πληρώνοντας 25 ευρώ ανά μετοχή τη στιγμή που η τιμή της στο Χρηματιστήριο εκείνη την ημέρα ήταν 18,44 ευρώ. Πλήρωσε, δηλαδή, 35,5% περισσότερο από την τρέχουσα αξία για να πάρει τις μετοχές.
Ολα αυτά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις αποκρατικοποιήσεις. Πρώτον, τα λεφτά που μάζεψε το υπουργείο Οικονομίας ήταν σχετικά λίγα αν συγκριθούν με την ευκολία που είχε ένας ιδιώτης διαχειριστής επενδύσεων να μαζέψει τα τριπλά στο ένα δέκατο του χρόνου.
Δεύτερον, οι τιμές στις οποίες πουλάει το υπουργείο είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που πούλησε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τη Vivartia.
Τρίτον, αν κρίνουμε από την τιμή που πλήρωσε ο Βγενόπουλος για να αγοράσει τις μετοχές της Vivartia, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχουν αγοραστές σε υψηλότερες τιμές από αυτές στις οποίες πουλάει ο Αλογοσκούφης.
Τέταρτον, αν ληφθεί υπόψη ότι με τις αποκρατικοποιήσεις το υπουργείο πουλάει φιλέτα μονοπωλιακών σχεδόν επιχειρήσεων, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι τιμές πώλησης θα έπρεπε να είναι ακόμη υψηλότερες.
Πέμπτον, και τελευταίο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, αφού ο Αλογοσκούφης καίγεται να πουλήσει τις εταιρείες του Δημοσίου και ο Βγενόπουλος καίγεται να αγοράσει ό,τι βρει για να επενδύσει τα κεφάλαια που του εμπιστεύθηκαν οι μέτοχοί του, δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Και αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν και ο Βγενόπουλος θα αγοράσει καλές επιχειρήσεις και οι τιμές θα είναι υψηλότερες απ' όσο πουλάει σήμερα ο Αλογοσκούφης και χαμηλότερες απ' όσο πληρώνει σήμερα ο Βγενόπουλος. Ολοι κερδισμένοι.
Και πάμε τώρα στο άλλο ερώτημα: Γιατί πουλάει το Δημόσιο μετοχές του ΟΤΕ, του ΤΤ και άλλων επιχειρήσεων; Για να μειώσει το δημόσιο χρέος. Πόσο είναι το δημόσιο χρέος; Διακόσια τριάντα τέσσερα δισ. ευρώ. Πουλήσαμε λοιπόν τις μετοχές και εισπράξαμε 1,6 δισ. Τι είναι τα 1,6 δισ. μπροστά στα 234 δισ.; Σταγόνα στον ωκεανό. Pocket money, που λένε και στις διεθνείς αγορές. Ρώτησα διάφορους διευθυντές επιχειρήσεων: «Αν θέλατε να μειώσετε το χρέος της εταιρείας σας που ήταν 234.000 ευρώ, θα πουλούσατε 70 μετοχές του ΟΤΕ που αξίζουν 1.600 ευρώ;». «Σε καμία περίπτωση» μου απήντησαν όλοι. «Θα βρίσκαμε άλλον τρόπο να μειώσουμε τα δάνεια». «Θα λέγαμε "άσ' το, πάμε στο plan Β"» μου είπαν χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ το ίδιο θα έκανα. Εχει όμως ο κ. Αλογοσκούφης «plan Β»;
Μέχρι στιγμής δεν το έχουμε ακούσει και κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει. Διότι, αν υπήρχε, θα το ακολουθούσε και ο ίδιος. Δεν θέλω να μειώσω την επιτυχία του προγράμματος αποκρατικοποίησης. Ο στόχος του υπουργού ήταν να μαζέψει 1,6 δισ. και τα κατάφερε. Μπράβο του. Ποιο το όφελος όμως;
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr