Εν όψει λοιπόν της αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, υπό τηνγερμανική προεδρία, τα προβλήματα στην απόπειρα μίας μίνι συμφωνίας για την απόκτηση ενός περιορισμένου ευρωσυντάγματος, προέρχονται και πάλι από την Βρετανία ην Πολωνία των απερίγραπτων ακροδεξιών αδελφών Κατζίνσκι και την Τσεχία. Το σχέδιο της μίνι συμφωνίας που προωθεί η Κα Μέρκελ αποτελείται από έξη μόλις κεφάλαια και είναι γνωστό ότι το έχει συζητήσει ήδη με τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος το έχει αποδεχθεί. Αλλωστε ο κ.Σαρκοζί φαίνεται πολύ πιο αποφασιστικός και ταυτόχρονα έξυπνος από τον «μπουνταλά» προκάτοχό του, τον κ. Σιράκ, οποίος πάτησε την πεπονόφλουδα που έριξε ο κ. Μπλερ στο προηγούμενο σχέδιο Συντάγματος.
Τότε ο άγγλος πρωθυπουργός είχε πει ότι θα έθετε το ευρωσύνταγμα σε δημοψήφισμα και ο γάλλος πρόεδρος πήγε να τον μιμηθεί θέτοντάς το και αυτός σε δημοψήφισμα και μάλιστα πρώτος, ενώ είχε όλο το δικαίωμα να το περάσει από τη Βουλή. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό κάτω από τον φόβο του «πολωνού υδραυλικού», χωρίς να χρειαστεί να εκτεθεί η Βρετανία, ή οποία δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνει το δικό της δημοψήφισμα. Τώρα όμως, ο κ. Σαρκοζί έχει πει ότι τη νέα συμφωνία θα την περάσει από την Βουλή, αλλά φρόντισε προηγουμένως να διαφυλάξει τα νώτα τους με τη γνωστή θέση περι ειδικής σχέσης και όχι πλήρους ένταξης, με την Τουρκία. Η Τουρκία ήταντο άλλο θέμα που φόβισε τους γάλλους στο δημοψήφισμα.
Οι ειδικοί στις Βρυξέλλες θεωρούν πάντως ότι σ΄ αυτήτην σύνοδο κορυφής, η Βρετανία θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της, αν θέλει δηλαδή να αποτελεί μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ή όχι. Ο κ. Μπλερ έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να δεχθείσυμφωνία για θέματα αντιμετώπισης απεργιών διαφορετική από τη ν βρετανική, δεν θα δεχθεί κοινή εξωτερική πολιτική, δεν θα δεχθεί κοινό δικαστικό και αστυνομικό σύστημα και δεν θα δεχθεί κοινό φορολογικό σύστημα. Με λίγα λόγια υπονομεύει ήδη την προσπάθεια για τη πραγματοποίηση ενός βήματος ακόμη με στόχο την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και ακούγονται κάποιες φωνές που λένε ότι η Βρετανία πρέπει αυτή τη φορά να μείνει απ΄ έξω. Ωστόσο, το λεγόμενο opt out δεν είναι πλέον λύση. Αν δηλαδή δοθεί το δικαίωμα στο Λονδίνο να αυτοεξαιρεθεί σε όλα τα παραπάνω, τότε θα έχει γίνει ένα βήμα προς την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης , γιατί και άλλοι θα ζητούν κάθε τόσο αυτοεξαίρεση σε διάφορα θέματα. Και μέλλον έξω από το μαντρί της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχει.
Η Βρετανία λοιπόν είναι το κλειδί στην αυριανή σύνοδο κορυφής και ας είναι η Πολωνία εκείνη που φωνάζει κατά της Γερμανίας. Οι αδελφοί Κατζίνσκι ανακάλυψαν την ...τετραγωνική ρίζα του πληθυσμού κάθε χώρας για να έχει μεγαλύτερη φωνή και κυρίως για να χρειάζονται περισσότερες χώρες για να πουν το «ναι»προκειμένου να περάσει μία απόφαση. Μεταξύ μας, τρίχες. Η σύγκρουση αύριο θα γίνει μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και του βρετανικού.Η Ελλάδα πρέπει να μείνει αγκιστρωμένη στον γαλλογερμανικό άξονα.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr