Ο κ. Μπερνς ήταν πολύ διαφορετικός από τους προαναφερθέντες αμερικανούς πρεσβευτές. ’τομο εξαιρετικά φιλόδοξο, είχε μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένα τελείως πλαστικό χαμόγελο και κατέστησε αμέσως σαφές ότι η βασική, αλλά και μοναδική, προτεραιότητά του ήταν να επιβάλει με κάθε τρόπο την αμερικανική πολιτική βούληση στην Ελλάδα. Οσοι υπουργοί και υφυπουργοί ήλθαν σε επαφή μαζί του για διάφορους λόγους έχουν να λένε για την σκληρότητά του στις διαβουλεύσεις. Γι΄ αυτό ίσως και πήγε μπροστά, αφού στη συνέχεια ήταν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τώρα ασκεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών.
Αυτά περί Νίκολας Μπερνς, ο οποίος για λόγους άγνωστους, αντιμετωπιζόταν μάλλον θετικά από το σύνολο του ελληνικού Τύπου κατά την θητεία του στην Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενος ίσως αυτή την αντιμετώπιση και πιθανώς γιατί τα θέματα ανήκουν στην αρμοδιότητα, ήλθε στην Αθήνα για να μας ενημερώσει επίσημα και από κοντά, ότι πρώτον, η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και δεν δέχεται ενστάσεις και δεύτερον ότι έχει αποφασίσει την ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με οποιοδήποτε όνομα και δεν σηκώνει αντιρρήσεις. Επομένως η Αθήνα έχει ένα περιθώριο μερικών μηνών να κάνει διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό όνομα.
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έλθει σε ένα συμβιβασμό για το όνομα των Σκοπίων προεκλογικά, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι όποτε και να το προσπαθήσει δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά. Επί της ουσίας τα Σκόπια έχουν εξασφαλίσει την αναγνώρισή τους διεθνώς ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και δεν έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν τώρα σε συμβιβασμό. Το πολύ-πολύ να δεχθούν να τα αποκαλούμε εμείς όπως θέλουμε γιατί αδιαφορούν αν επιθυμούμε να διατηρήσομε την ιδιαιτερότητά μας και εν τέλει, την γραφικότητά μας στο διεθνές στερέωμα. Την ευκαιρία την χάσαμε τότε, επί κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη και με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά,που ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας είχε την προεδρία της ΕΟΚ- Πινέϊρο πρότεινε μία σύνθετη ονομασία και η Ελλάδα την απέρριψε, διαπνεόμενη από άκρατο παπαδοεθνικισμό. Αν και εδώ που τα λέμε, σε ανυποχωρητικότητα πρωτοστατούσε από το παρασκήνιο και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Αυτά είναι τα δεδομένα και όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε χαμένοι «από χέρι». Δεν πρόκειται να κερδίσουμε ποτέ αυτή την υπόθεση μόνον μία αμυδρή ελπίδα συμβιβασμού υπάρχει, αν δεχθούμε μία ονομασία στην οποία θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγά. Αλλιώς παλεύουμε με ανεμόμυλους και το αποτέλεσμα θα είναιη περιθωριοποίησή μας στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλωστε, η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων προβλέπει ότι η γειτονική χώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε όνομα και επομένως δεν υπάρχει βάση για την άσκηση «βέτο» αν δεν δεχθεί τους όρους μας. Γιαυτό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος λέει τελευταία ότι η στάση μας θα συνυπολογίσει διάφορα δεδομένα που αφορούν τα Σκόπια ως κρατική οντότητα και όχι μόνο το όνομα.
Οι δημοσκοπήσεις φυσικά δείχνουν ότι ο κόσμος, υπό την καθοδήγηση της Εκκλησίας και αρκετών ακραίων στοιχείων, εξακολουθεί να αντιδρά συναισθηματικά στο θέμα της ονομασίας. Οσο όμως ισχύει αυτό και κανείς πολιτικός δεν τολμά να πει την αλήθεια κατάματα, ότι δηλαδή πρόκειται για μία χαμένη υπόθεση που το ελληνικό κράτος οφείλει να την αντιμετωπίσει ψύχραιμα, με λογική, αξιόπιστα και με αυτοπεποίθηση, η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση συναισθηματικής ομηρίας από τους υπερπατριώτες. Ατό δεν σημαίνει ότιτα Σκόπια δεν προκαλούν και δεν τρέφουν τον «αλυτρωτισμό», αλλά αν είμαστε εμείς πραγματικό κράτος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δίχως να γλιστράμε στην αυτοαπομόνωση.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr