Με αυτή την έννοια, η επίσκεψη του προέδρου Μπους στην Αλβανία και την Βουλγαρία δεν προκαλεί ενθουσιασμό στους νουνεχείς βαλκάνιους, έστω και αν η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι αλβανοί έφθασε στα όρια του παροξυσμού. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού οι αλβανοί ανήκουν προς το παρόν στους άκρως ωφελημένους των αμερικανικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό ότι οι αμερικανοί φρόντισαν να εξοπλιστούν οι εγκληματίες πολέμαρχοι του UCK, κλείνοντας τα μάτια στις παράνομες δραστηριότητές του με τα ναρκωτικά, την πορνεία κ.λ.π., με αποκλειστικό στόχο την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας κάποια στιγμή στο μέλλον και τον αντίστοιχο διαμελισμό τηςΣερβίας.
Στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού και όλων των άλλων «υποσχεδίων» που κρύβει ακόμη, συμμετέχουν δυστυχώς και οι ευρωπαίοι, όπως αποδεικνύεται από την συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης απέναντι στο Βελιγράδι, την στάση της εισαγγελέως του Ποινικού Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, της διαβόητης κα Ντελ Πόντε και φυσικά την υποστήριξη όλων των δυτικών κυβερνήσεων στο σχέδιο του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Στα ίδια σχέδια εντάσσεταικαι η απόσχιση του Μαυροβουνίου σχετικά πρόσφατα, από την Ομοσπονδία Σερβίας-Μαυροβουνίου. Θα διαπιστωθεί σε πολύ λίγα χρόνια σε τι είδους κράτος-οπερέτα, αλλά σίγουρα ορμητήριο και άσυλο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, νόμιμων ή παράνομων,που θα δρουν στην περιοχή της Αδριατικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η επίσκεψη λοιπόν του προέδρου Μπους στην Αλβανία και στη Βουλγαρία δεν εντάσσεται στην πολιτική αποκλειστικά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Συνεχίζει μία πολιτική που άρχισε επί προεδρίας κου Κλίντον και είχε σκοπό την συντριβή της Σερβίας και την επιβολή μιας PAX AMERICANA στην περιοχή, ώστε να πλαγιοκοπηθεί η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και να σπάσουν οι όποιοι παραδοσιακοί δεσμοί κάποιων χωρών με την Ρωσία. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, έπρεπε να διαμελιστεί η Γιουγκοσλαβία στα εξ ων συνετέθη κάποτε και να ωφεληθούν οι αλβανοί που δεν είναι σλάβοι, έχουν παράδοση προσαρμογής και εξυπηρέτησης της κυρίαρχης δύναμης, είναι διεσπαρμένοι σαν πληθυσμός σε όλα τα Βαλκάνια και ενώ δεν είναι τόσο δεμένοι με εθνικά οράματα, μπορούν να αγωνιστούν για το όραμα της δημιουργίας μεγάλης Αλβανίας, όταν χρειαστεί.
Ο κ. Μπους εμφανίστηκε αποφασισμένος να προωθήσει και να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, παράλληλα με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.Θα δημιουργηθεί έτσι ένα νέο αλβανικό κράτος, δυσκολοσυντήρητο οικονομικά, αλλά που θα προκαλέσει νέες εντάσεις αλυτρωτισμού, αφού υπάρχουν συμπαγείς αλβανικοί πληθυσμοί στη Νότια Σερβία, στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, ακόμη και στο Μαυροβούνιο. Στα Σκόπια πρόσφερε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την υποστήριξή του στο θέμα της ονομασίας. Τέλος, η επίσκεψή του στη Βουλγαρία σηματοδότησε το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τις χώρες που έχει αναλάβει υπό την προστασίας της μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού. Χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου έχουν εγκατασταθεί αμερικανικές βάσεις και χώρες, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, όπου θα εγκατασταθούν αντιπυραυλικά συστήματα.Όλα αυτά για να περικυκλωθεί εκ νέου η Ρωσία.
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω προκαλούν εντάσεις, φοβίες, εχθρότητες, αντιδράσεις και δεν συμβάλουν καθόλου στην σταθερότητα των Βαλκανίων. Αρα, σωστά το αμερικανικό ενδιαφέρον δημιουργεί ανησυχίες και ρίγη.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr