Δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη εκτίμηση να αποδειχθεί σωστή, αλλά έτσι και αλλιώς, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον έλεγχο της φθοράς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι βασικοί στόχοι είναι να επιστραφούν τα χρήματα σε κάποια βασικάταμεία που «επένδυσαν»στο πιο αμαρτωλό δομημένο ομόλογο, ή σε κάποιο ανάλογο και αυτά(τα ταμεία) είναι το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων και το ΤΣΠΕΑΘ των δημοσιογράφων και παράλληλα να ενοχοποιηθούν κάποια πρόσωπα από τα ήδη «σπιλωμένα», χωρίς να αγγιχθεί άλλο και κυρίως πολιτικό πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσδοκάκαι ίσως βάσιμα ότι το νοήμον κοινό θα έχει ικανοποιηθεί και η ίδια θα μπορεί να διατυμπανίζει ότι δεν ανέχεται την διαφθορά σε κανένα επίπεδο.
Το κυβερνητικό σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή με την αποπομπή μεν των κ.κ. Τσιτουρίδη και Παπαδόπουλου, αλλά για άσχετους λόγους, ώστε να μην υπάρχει τυπικά καταγραφή ανάληψης πολιτικής ευθύνης, πέρα από αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής περί καθυστέρησης στην λήψη μέτρων για την θωράκιση των ασφαλιστικών ταμείων. Στη συνέχεια έγιναν παρασκηνιακά οι κατάλληλες διαβουλεύσεις με την J.P. Morgan και άλλες τράπεζες, καθώς και με τον κ. Παπαμαρκάκη, να αγοράσουν πίσω τα ομόλογα που πούλησαν στα ταμεία και αυτό έγινε δεκτό κατ΄ αρχήν, καθώς φαίνεται ότι είχαν «λερωμένη τη φωλιά τους». Ηδη, το ΤΣΠΕΑΘ συμφώνησε να δώσει πίσω τα δικά του δομημένα ομόλογα και να πάρει πίσω τα λεφτά του, το ίδιο συνέβη και με κάποια μικρότερα ταμεία, αλλάακόμη υπάρχει εκκρεμότητα με το ΤΕΑΔΥ. Πάντως, η όλη διαδικασία έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να βροντοφωνάζει ότι τα ταμεία πήραν πίσω τα λεφτά τους και ας μην είναι όλα.
Το επόμενο βήμα είναι να προσαχθούν κάποια πρόσωπα σε δίκη με την κατηγορία ότι «τα έπιασαν» για να αγοράσουν τα ταμεία δομημένα ομόλογα, ή γιατί πήραν υπερβολική μεσιτεία. Τέτοια πρόσωπα είναι προφανώς ο κ. Σημαιοφορίδης και ο κ. Πρινιωτάκης και ίσως το πολύ-πολύ ο κ. Παπαδόπουλος. Όλη η αγωνία και η φροντίδα είναι να μείνουν απ΄ έξω όλα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Δούκας και ο κ. Κουρής, που πιθανότατα είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος. Ήδη, τα δημοσιεύματα του τύπου λένε ότι η δικαστική ανάκριση προσανατολίζεται στην παραπομπή προσώπων, ως «συμμορίας», ώστε να μην υπάρχει έδαφος για κατηγορίες περί πολιτικής εμπλοκής. Παράλληλα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι στο μεταξύ θα έχει αρχίσει η νέα δίκη της ΔΕΚΑ και ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί με την καταδίκη στελεχών της διοίκησης επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για το Χρηματιστήριο.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσδοκά ότι η ίδια θα βγει «λάδι» και θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πολιτική ανάμειξη στην υπόθεση-σκάνδαλο και ότι μόλις διαπιστώνει κάποιο κρούσμα διαφθοράς παίρνει κεφάλια, ενώ την ίδια ώρα θα ξαναθυμίζει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για το Χρηματιστήριο και θα καταδικάσει ορισμένα στελέχη του τότε υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Φυσικά δεν θα έχει δώσει απάντηση στα εξής ερωτήματα: ποιος και πότε αποφάσισε την έκδοση τέτοιων δομημένων ομολόγων, πώς κάποιοι, όπως ο κ. Πρινιωτάκης και ο κ. Παπαμαρκάκης γνώριζαν ότι θα εκδοθούν πολύ πριν από την έκδοσή τους και ποιος έδωσε εντολή να τα αγοράσουν σχεδόν ταυτόχρονα πολλά ταμεία
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr