«Οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις θα επιδείξουν την στάση που αρμόζει όταν αυτό καταστεί αναγκαίο. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει γι αυτό». Η φράση αυτή του ανακοινωθέντος αρκεί για να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι οι πασάδες δεν έχουν σκοπό να απεμπολήσουν το δικαίωμα τους να ελέγχουν την πολιτική ζωή του τόπου, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της συνταγματικής νομιμότητας.
Για να ξεφύγουμε λίγο από τα κοινότυπα που λέγονται ή γράφονται για την κατάσταση στη γείτονα, θα παραθέσουμε μια σειρά από γεγονότα που θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση των τεκταινομένων αλλά και πρόβλεψη, στο βαθμό που είναι εφικτό, όσων μέλλει γενέσθαι.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές από την αρχή ότι οι τούρκοι στρατηγοί δεν είναι, όπως κατά κόρον έχει γραφεί, εναντίον του Γκιούλ λόγω του κεφαλομάντηλου που φορά η σύζυγός του, αλλά συλλήβδην εναντίον κάθε πολιτικού προσώπου που ασπάζεται τις μετροπαθείς-πλην ισλαμικές - αρχές που εκπροσωπεί το ΑΚΡ. Οπότε είτε ο υποψήφιος ήταν ο Ερντογάν, είτε ο υπουργός ’μυνας Βετζντί Γκιονούλ είτε κάποιο άλλο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Ερντογάν, η παρέμβαση του στρατού θα ήταν λίγο-πολύ όμοια.
Η αντίδραση αυτή υπαγορεύεται από τον φόβο των κεμαλικών ότι σε περίπτωση πουεκλεγεί στον προεδρικό θώκο ένας ισλαμιστής, τότε η ισχύς του πολιτικού ισλάμ Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Κοινοβουλίου- θα θεωρείτο «απόλυτη» και έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε «ανεξέλεγκτες καταστάσεις» επικίνδυνες για τον«Λαϊκό» (κοσμικό) χαρακτήρα της δημοκρατίας του Ατατούρκ.
Ένα στοιχείο που φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα το κεμαλικό κατεστημένο, το οποίο για το λόγο αυτό στράφηκε εναντίον των υπουργών Εσωτερικών και Εκπαίδευσης στο ανακοινωθέν του, ήταν ότι σε πόλεις της Τουρκίας επιτρέπονται πλέον σιωπηρά, φαινόμενα «θρησκευτικής εκπαίδευσης». Συγκεκριμένα στις πόλεις Σανλιούρφα και Ντενιζλί παρατηρήθηκαν δημόσιες εκμαθήσεις προσευχών σε σχολείο. Αν και τα γεγονότα αυτά είναι δεν είναι αίτια της σύγκρουσης που έχει πολύ βαθύτερα αίτια, ο στρατός μαζί με το στρατιωτικό-δικαστικό κατεστημένο θεωρεί τα φαινόμενα αυτά ως απαρχή ενός ντόμινο εξελίξεων που απειλούν την τουρκική κοινωνία κι αν δεν «εξαλειφθούν εν τη γενέση τους» (με τα λόγια ενός εν ενεργεία ανώτατου αξιωματικού του Τουρκικού στρατού) μπορεί να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες ζημιές» στον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας, όπως τον αντιλαμβάνονται οι προστάτες του Κεμαλισμού.
Επίσης, το ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού, όσο σκληρό κι αν ακούστηκε στη Δύση, δεν είναι παρά μόνο μια προειδοποίηση για συμμόρφωση με αποδέκτη τον Ερντογάν και τον πυρήνα του ΑΚΡ. Γι αυτό και ο χρόνος που δόθηκε στη δημοσιότητα (11.20 μ.μ. το βράδυ της Παρασκευής), λίγο μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής προέδρου από το Κοινοβούλιο, ήταν προσεκτικά επιλεγμένος προκειμένου να δοθεί αρκετός χρόνος (Σαββατοκύριακο) στην κυβέρνηση για να «αλλάξουν ρότα» και να «συμμορφωθούν» με τις επιταγές των στρατηγών. Η άμεση, σχεδόν, αρνητική απάντηση του Ερντογάν πέραν της αποφασιστικότητας για σύγκρουση που φανερώνει από την πλευρά του πολιτικού ισλάμ, ανοίγει το δρόμο για μια κατά μέτωπο σύγκρουση που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της τουρκικής δημοκρατίας αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της.
Η στήλη είναι σε θέση να προβλέψει ότι η «προειδοποίηση» για ενδεχόμενο πραξικόπημα προς το ΑΚΡ όταν και εφόσον αυτή έρθει- θα γίνει όπως και στις 12 Μαρτίου 1971 προς τον τότε πρωθυπουργό Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ, με τη μορφή επίσημης προειδοποίησης (στα τουρκικά «μουχτιρά»). Εάν η εξέλιξη αυτή τελικά συμβεί, τότε θα είμαστε πραγματικά κοντά σε μια εκτροπή.
Εντός του Σαββατοκύριακού, ο στρατός άφησε να διαρρεύσει μέσω των προσκείμενων σε αυτόν κύκλων τους, τις αρχές που θα πρέπει να πληροί ο νέος πρόεδρος για να είναι αποδεκτός από τους κεμαλικούς και οι οποίες θα μπορούσαν να συνοψιστούν «να είναι κάποιος που να μην προέρχεται άμεσα από την πολιτική, χωρίς πολιτικούς δεσμούς, που δεν είναι αντίθετος με τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας και ο οποίος μπορεί να εκπροσωπήσει τη σύγχρονη Τουρκία». Ο στρατός φωτογραφίζει λοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr