Πολλοί θα επισημάνουν ότι άλλο Γερμανία και άλλο Ελλάδα, θα προσθέσουν και τις οικονομικές δυνατότητες της μία χώρας και τις άλλης, οπότε θα καλύψουν έτσι και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες για την υποβαθμισμένη ζωή που ζούμε εμείς σε σχέση με τις συνθήκες ζωής που έχουν δημιουργήσει άλλοι λαοί στην προκειμένη περίπτωση οι γερμανοί- για τους εαυτούς τους. Δεν έχει τόσο να κάνει με το γεγονός ότι οι γερμανοί έχουν βαλθεί να καταστήσουν το Βερολίνο μητρόπολη της Ευρώπης, ούτε και με τον οργασμό οικοδόμησης, αναστήλωσης, αναπαλαίωσης και μοντέρνου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα, όσο με τις συνθήκες διαβίωσης των βερολινέζων.
Θα μπορούσε να αναφερθούν το πράσινο, τα τεράστια πεζοδρόμια, η καθαριότητα, οι συγκοινωνίες, οι λογικές τιμές στα αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία και εστιατόρια, αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι φυσιολογικά και ζητούμενα από τους κανονικούς ανθρώπους. Τα παράλογα συμβαίνουν σ΄εμάς εδώ που έχουμε φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουμε και να το εννοούμε με τη συμπεριφορά μας ότι «αν η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, η άλλη μισή είναι η βρώμα». Οπότε, πάλι άρχοντες είμαστε που ζούμε σε μία από τις πιο βρώμικες πόλεις, σύμφωνα με την MercerHumanResources, μία αμερικανική εταιρία που έκανε έρευνα σε όλο τον κόσμο για να γνωρίζουν οι εταιρίες τις συνθήκες σε κάθε πόλη.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, βρισκόμαστε ως Αθήνα, στην 138η θέση από πλευράς καθαριότητας μεταξύ 215 πόλεων σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το επίτευγμά μας. Μία βόλτα άλλωστε, στηνΚυψέλη, ή στο Παγκράτι, όπου τα σκουπίδια δεν μαζεύτηκαν προφανώς τιςάγιες ημέρες του Πάσχα, πείθει ότι επάξια διατηρούμε αυτή τη θέση και αν προσπαθήσουμε λίγο ακόμη, μπορούμε να πάμε και χειρότερα. Εκεί που ελπίζαμε ότι ο νέος δήμαρχός μας, ο κ. Κακλαμάνης, θα έπεφτε με τα μούτρα για να βελτιώσει την περιβόητη καθημερινότητα στην πρωτεύουσα, διαπιστώνουμε μεθαυμασμό ότι και αυτός το έχει ρίξει στην υψηλή πολιτική Πως δηλαδή θα γίνει πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, πως θα έχει υψηλές επαφές με δημάρχους ξένων πόλεων και πως θα εξασφαλίσει και άλλα κονδύλια για τους χιλιάδες άχρηστους ή ημιάχρηστους υπαλλήλους που στελεχώνουν τον Δήμο Αθηναίων.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσίευσε σήμερα «ΤΟ ΒΗΜΑ», η Αθήνα βρίσκεται στην 78η θέση σε συνολική ποιότητα ζωής και ξεπερνά μόνο το Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγείας και υγιεινής. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι δείκτες, όπου επίσης δεν τα πάει καλά η Αθήνα μας η διαμαντόπετρα στη γης το δαχτυλίδι, κατά το τραγούδι- και ένας από αυτούς είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα και των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ ένας άλλος είναι οι συγκοινωνίες. Αλλά είπαμε, πάλι ωραίοι είμαστε, αφού υπάρχει και η Βαγδάτη!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr