Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας, οι έλληνες έφηβοι ηλικίας 12-18 ετών έχουν λιγότερη επικοινωνία με τους γονείς τους από τον μέσο όρο των παιδιών της Ευρώπης. Δηλώνουν επίσης ότι δεν έχουν την επαφή που θα έπρεπε να έχουν με επαγγελματίες για να καταφύγουν και να συζητήσουν εμπιστευτικά θέματα ψυχικής ή σωματικής υγείας που τους απασχολούν, ή για να ενημερωθούν. Καταγράφεται ακόμη ότι τα ελληνόπουλα υστερούν σε σωματική και ψυχική ευεξία, έναντι των παιδιών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν την αυτονομία που δικαιολογεί η ηλικία τους, ενώ μόνο το 40% έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι τους και ακόμη μικρότερο ποσοστό (31,6%) διαθέτουν το δικό τους δωμάτιο.
Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη επαφή μεταξύ γονιών και παιδιών στην Ελλάδα. Πέρα από το χάσμα επικοινωνίας λόγω της διαφορετικής «γλώσσας» που μιλούν οι γενιές, στη χώρα μας δεν υπάρχει παιδεία επικοινωνίας, ακόμη και μέσα στο ίδιο σπίτι, όπου συνήθως επικρατεί υστερία κα απουσιάζει ο προβληματισμός. Επιπλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επικοινωνία, καθώς τα μεν παιδιά τρέχουν από το σχολείο στο φροντιστήριο, ή και σε άλλα μαθήματα, ή δε γονείς τρέχουν στις εργασίες τους, που πολύ συχνά είναι και διπλές. Δεν είναι λίγοι οι έλληνες που κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για επικοινωνία με τα παιδιά. Ειδικά στα αγόρια που έχουν ανάγκη την επικοινωνία με τον πατέρα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού εκείνος είναι που λείπει από το σπίτι. Οι συνέπειες είναι πολλές και εύκολα κατανοητές.
Στη χώρα μας πολλά από τα ερωτήματα που αφορούν τη σωματική υγεία και ακόμη περισσότερο εκείνα που αφορούν την ψυχική υγεία και την ψυχολογική στήριξη αποτελούσαν «ταμπού». Δεν έβγαιναν έξω από την οικογένεια και όταν έβγαιναν, η αναζήτηση των λύσεων γινόταν στους φίλους. Από την πλευρά του το κράτος δεν προσπάθησειδιαίτερα να «σπείρει» την ιδέα της πρόληψης ή της προσφυγής στη βοήθεια ειδικών. Πέρα από το γεγονός ότι αρκετοί από τους ειδικούς δεν ήταν και τόσο ειδικοί, για να θυμηθούμε τους «ψυχολόγους» που έβγαιναν κάποτε σωρηδόν από ιδιωτικές σχολές ψυχολογίας και ήθελαν αναγνώριση του πτυχίου τους. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει για τη νέα γενιά, που δεν ντρέπεται να εξωτερικεύσει τα προβλήματα και διαπιστώνει προφανώς ότιδεν βρίσκει βοήθεια από ειδικούς, αφού ούτε το σχολείο προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες, ούτε η οικογένεια στηρίζει ανάλογες επιλογές.
Στην έλλειψη ψυχικής ή σωματικής ευεξίας, που αντιμετωπίζουν οι έλληνες έφηβοι, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Το περιβάλλον δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τη ζωή τους, ή να βλέπουν τις θετικές πλευρές της. Όταν το περιβάλλον στο σπίτι, στο σχολείο εκπέμπει μιζέρια, όταν η πόλη είναι τόσο άσχημη, όταν οι δήμοι, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν προσφέρουν υπηρεσίες, όταν λείπουν τόσο πολύ οι ευκαιρίες και οι χώροι για άθληση, ότανζωή αναλώνεται στον καναπέ και στην τηλεόραση, όταν το διαιτολόγιο είναι άθλιο, όταν η άρνηση και α αρνητικά κριαρχούν κάθε στιγμή, όταν, όταν , όταν , τότε δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ψυχική, ούτε σωματική ευεξία και η νέα γενιά γίνεται χειρότερη από την προηγούμενη.
Η διαπίστωση ότι το 40% των εφήβων ζουν σε σπίτια όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, δεν ξενίζει. Η ελληνική κοινωνία έχει μικρή μόνο σχέση με την τεχνολογία. Την φοβάται, δεν μπορεί να την χειριστεί και γι αυτό είναι καθυστερημένη σε σύγκριση με άλλεςστην Ευρώπη. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται ούτε στο σχολείο, αφού αφ΄ ενός λείπει ο εξοπλισμός εκτός εξαιρέσεων- και αφ΄ ετέρου λείπουν οι εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαν να διδάξουν την χρήση υπολογιστών. Το γεγονός αυτό δεν βοηθά στην αυτονόμηση των εφήβων μαζί βέβαια με τον καταπιεστικό υπερπροστατευτισμό του πατερούλη και της μανούλας και το βάρος της παραπαιδείας, που δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο- , όπως δεν βοηθά και το γεγονός ότι το ένα τρίτο σχεδόν των παιδιών δεν έχουν δικό τους δωμάτιο, δηλαδή δικό τους χώρο στο σπίτι. Ζουν προφανώς σε σπίτια μικρότερα των αναγκών της οικογένειας, λόγω οικονομικής στενότητας.
Η εικόνα λοιπόν των ελλήνων εφ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr