Αν όμως ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών προσπαθούν να διατηρούν τις τυπικές σχέσεις που επιβάλλει η συμμετοχή τους στην ίδια κυβέρνηση και η ανάγκη συνεργασίας τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Καραμανλικούς και τους Μητσοτακικούς. Είναι γνωστό ότι το όνειρο της κας Μπακογιάννη είναι να ηγηθείτης Νέας Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση του κ. Καραμανλή από την μαχόμενη πολιτική, αλλά οι Καραμανλικοί ορκίζονται ότι ποτέ δεν θα παραδώσουν το κόμμα στο Μητσοτακέϊκο. Αφήστε που δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής θα αποχωρήσει μετά τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές-, αλλά αν το κάνει, υπάρχουν και άλλα στελέχη που αποβλέπουν στη διαδοχή, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Αλογοσκούφη.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε την κα Μπακογιάννη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αυτό το έκανε σχεδόν εξ ανάγκης, για να διατηρηθεί η συνοχή της κυβερνητικής παράταξης. Από την πρώτη στιγμή όμως, οι μεν Καραμανλικοί ευελπιστούσαν ότι «θα σπάσει τα μούτρα της», ο δε κ. Καραμανλής έσπευσε να καταστήσει σαφές, προκειμένου να προλάβει αυτονομημένες πρωτοβουλίες της κας Μπακογιάννη,ότι η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση επί κ. Μολυβιάτη δεν επρόκειτο να αλλάξει. Από την πλευρά της, η κα Μπακογιάννη επιθυμούσε διακαώς να μπει στην κυβέρνηση, παραιτούμενη από τον Δήμο Αθηναίων, για να μην βρεθεί δίχως πολιτικό αξίωμα μέχρι τις επόμενες εκλογές και θεωρούσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήταν το αρμόζον για το πολιτικό μέγεθός της και τις φιλοδοξίες της.
Από τότε, η κα Μπακογιάννη ετοιμάζεται για τη στιγμή που θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου, ρίχνοντας γέφυρες ακόμη και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής δείχνει κάθε τόσο ότι δεν της έχει εμπιστοσύνη και οι Καραμανλικοί μετρούν τις αστοχίες της. Είναι χαρακτηριστικές οι δύο περιπτώσεις που το Μέγαρο Μαξίμου χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς την κα Μπακογιάννη. Η μία είναι η στάση του κ. Πούτιν στην Αθήνα για να συζητήσει το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη χωρίς να έχει ενημερωθεί η κα Μπακογιάννη και δίχως να παρευρίσκεται στη συνάντηση. Η δεύτερη είναι η ιδιαίτερη συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που άλλωστε δεν εμπιστεύεται την υπουργό Εξωτερικών. Επιπλέον, το Μαξίμου θεωρεί ατυχή την ιδέα της υπουργού Εξωτερικών να περιοδεύσει πριν λίγο καιρό στη Θράκη, για να εξαγγείλει μέτρα υπέρ της μουσουλμανικής μειονότητας που πήρε η κυβέρνηση, καθώς το θέμα ήταν καθαρά εσωτερικό.
Από την πλευρά της, η κα Μπακογιάννη δεν επιζητεί την ρήξη, βλέπει φυσικά αυτά που γίνονται και συνεχίζει να κάνει τα δικά της. Η αναίτια φιλονατοϊκή δήλωσή της που ενόχλησε το Κρεμλίνο έγινε αφ ΄ενός για να προσφέρει υπηρεσία στην Ουάσινγκτον που θέλει να περικυκλώσει και πάλι τη Ρωσία και αφ΄ ετέρου γιατί δεν ξέχασε την «προσβολή» της περιθωριοποίησής της, όταν ο κ. Πούτιν επισκέφτηκε την Αθήνα. Αλλωστε γνωρίζει ότι μέχρι τις εκλογές παραμένει ακλόνητη στη θέση της και μετά θα δεί τι θα κάνει και πότε θα κινηθεί. Πάντως, κάποια στιγμή θα την κάνει την κίνησή της, αλλά και οι άλλοι την περιμένουν.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr