Όταν όμως φορέας των λόγων αυτών είναι ο Κενάν Εβρέν, 7ος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στη γείτονα, καταλαβαίνει κανείς ότι το πολιτικό αυτό μήνυμα αποκτά άλλη βαρύτητα και είναι χαρακτηριστικό των όσων μέλλει γενέσθαι στην περιοχή.
Ο Εβρέν, παλαιό «γεράκι» του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου αλλά και στενός φίλος των ΗΠΑ, οι οποίες στήριξαν με ζήλο και ανακούφιση ως ανάσχεση στον κομμουνιστικό κίνδυνο και την κοινωνική αναρχία το καθεστώς που εγκαθίδρυσε με τη βία το 1980, λέει αυτό που κανένα δημόσιο πρόσωπο στην Τουρκία δεν τολμά να παραδεχτεί. Ότι δηλαδή μετά την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης το 2003 να επιτρέψει να περάσει ο αμερικανικός στρατός από το έδαφος της και να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν, οι αμερικάνοι έψαξαν για άλλο σύμμαχο στην περιοχή. Και τον βρήκαν στους Κούρδους που καταπιεσμένοι χρόνια, αλλά και ετοιμοπόλεμοι λόγω της ένοπλης αντίστασης εναντίον των Μπααθικών του Χουσεϊν αλλά και των τουρκικών δυνάμεων, πρόσφεραν απλόχερα τις πολύτιμες, όπως αποδείχθηκε, υπηρεσίες τους στους Αμερικανούς κατά τον πόλεμο λαμβάνοντας την υπόσχεση της αυτονομίας ως αντάλλαγμα.
Τώρα η Τουρκία βρίσκεται προ τετελεσμένων τα οποία φαίνεται πολύ δύσκολο να αποτρέψει. Μια σειρά από γεγονότα είναι ενδεικτικά του ότι ο κουρδικός παράγοντας θα αποδειχθεί καταλυτικός για τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ δημιουργούν και μια νέα δυναμική στην περιοχή.
Το μέλλον της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχής του Κιρκούκ είναι ένας πρώτος καθοριστικός παράγοντας. Ο Μπαρζανί θεωρεί την περιοχή αναπόσπαστο κομμάτι του Κουρδιστάν ενώ σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα μέσα στο 2007 θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το αν η περιοχή θα περάσει σε κουρδικό έλεγχο. Η Τουρκία θεωρεί ότι η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού έχει αλλοιωθεί, μετά από μια πολιτική εκδίωξης των Τουρκμένων της περιοχής, και ζητά διαρκώς να αναβληθεί το δημοψήφισμα. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι πέτυχε αναβολή του για δύο χρόνια δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Η περιοχή αυτή είναι εξέχουσας σημασίας για τους Κούρδους καθώς θα καταστήσει το όποιο μελλοντικό ανεξάρτητο κουρδικό κράτος βιώσιμο και μάλιστα έναν εμπορικό εταίρο που οι δυνάμεις της περιοχής θα πρέπει να υπολογίζουν οικονομικά.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις που δημιουργεί η ενίσχυση της θέσης των Κούρδων στην περιοχή.Η πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος εδώ και καιρό συνομιλεί με τους Κούρδους του Ιράκ και έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια «κατευνασμού των παθών» στο τουρκικό Κουρδιστάν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σκληροπυρηνική ηγεσία του στρατού, ο οποίος μέσω του επικεφαλής του, Γ. Μπουγιουκανίτ, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε συνομιλία με αυτούς «που στηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK». Μάλιστα με δηλώσεις του έχει αρκετές φορές υποδαυλίσει τη δημιουργία καλού κλίματος μεταξύ ’γκυρας και Κούρδων. Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή την αντιπαράθεση έλαβε χώρα χθες, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να εκδίδουν επίσημη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονταν ότι οι δηλώσεις Μπουγιουκανίτ, με τις οποίες αντιτέθηκε σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με τους Κούρδους αποτελούν επίσημη θέση του Τουρκικού στρατού και όχι προσωπική θέση όπως είχε δηλώσει λίγο πριν ο πρωθυπουργός Ερντογάν.
Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι ο κουρδικός παράγοντας είναι κρίσιμος όσο και αποσταθεροποιητικός για την ήδη διαταραγμένη ισορροπία μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου και της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης, και μπορεί να αποβεί καθοριστικός για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις εν όψει προεδρικών αλλά και βουλευτικών εκλογών το Μάιο και το Νοέμβριο του 2007 αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά η απόφαση των Κούρδων της Τουρκίας να κατέβουν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, τον οποίο στήριξαν κατά πλειοψηφία οι Κούρδοι στις προηγούμενες εκλογές. Αν και η αυτόνομη ύπαρξη κουρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr