Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο πόρισμα, που δημοσίευσαν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», είμαστε μεταξύ των τριών ουραγών στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στην ΄Ερευνα και Ανάπτυξη. Είμαστε προτελευταίοι στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσειςκαι αντιπροτελευταίοι στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Σε αντίστοιχες θέσεις είμαστε στην «ένταξη στην αγορά εργασίας» και στην αναβάθμιση δεξιοτήτων.
Γενικά είμαστε προτελευταίοι σε όλο το πακέττο που αφορά την Στρατηγική της Λισσαβώνας και επιπλέον είμαστε απολύτως τελευταίοι στην ανάπτυξη και χρήση του ευρυζωνικού Ιντερνετ, ενώ έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα. Ας μη μιλήσουμε δε για τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών ή για το ασφαλιστικό σύστημα που ΔΕΝ θα έχουν τα παιδιά μας, αφού δεν κάνουμε εμείς τίποτα τώρα. Κατά τα άλλα, οι έλληνες ανησυχούν για την ανεργία, το κόστος ζωής και την εγκληματικότητα.
Η εικόνα της βαλκανικής τζαμαχιρίγιας που λέγεται Ελλάδα, συμπληρώνεται από την καταστροφή του περιβάλλοντος με ταχύτατους ρυθμούς, από τις βρώμικες και άσκημες πόλεις, από τον πρωταθλητισμό στο κάπνισμα και στα δυστυχήματα στους δρόμους, από την κακή εικόνα των νοσοκομείων, από τον αυξανόμενο αλκοολισμό, από την αποφυγή κάθε άσκησης και την ακινησία στον καναπέ, από την υπερκατανάλωση, από την άνθιση της παραπαιδείας, από την υπογεννητικότητα, από την φοροδιαφυγή και από πολλούς άλλους αρνητικούς δείκτες. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της χώρας μας και όποιος έχει διαφορετική άποψη, με χαρά να την ακούσουμε.
Το γιατί και ποιος φταίει είναι αυταπόδεικτο. Σίγουρα δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και επίσης σίγουρα φταίει η ελληνική κοινωνία, με πρώτους και καλύτερους τους πολιτικούς, χωρίς όμως οι υπόλοιποι πολίτες να είναι άμοιροι ευθυνών. Επομένως, ο κρατικός μηχανισμός, από τον οποίον εξαρτώνται πολλές επιδόσεις, δεν μπορούσε να μην είναι άθλιος και το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Όπως βέβαια, δεν επιτρέπει αισιοδοξία η καταβαραθρωμένη Μέση και Ανώτατη Παιδεία, αλλά ούτε και η γενικότερη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει καλή σχέση με την τεχνολογία και ονειρεύεται το βόλεμα στο δημόσιο.
Το κακό είναι ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίοείναι και το μόνο που θεωρητικά μπορεί να σύρει την Ελλάδα, δεν έχει αυτή την περίοδο γενναιότητα και οράματα. Δεν έχει επίσης καλή σχέση με την τεχνολογία, ούτε και με το διεθνές περιβάλλον. Είναι δυστυχώς επαρχιώτικο, όπως ακριβώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Γι αυτό τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr