Είναι φανερό σε όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς όσα διαδραματίζονται μέσα στο Κοινοβούλιο, ότι κάποιοι βουλευτές εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, όταν έρχονται προς συζήτηση και ψήφιση άρθρα, όπως το 24 περί δασικών εκτάσεων. Παράλληλα όμως γίνεται φανερό ότι και οι βουλευτές αποτελούν ομάδα πίεσης για να προασπίσουν τα δικά τους, σχεδόν συντεχνιακά συμφέροντα. Απόδειξη η συμπεριφορά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ψήφιση άρθρων που έκριναν ότι θίγουν τα σημερινά «κεκτημένα» τους. Αντίστοιχα συμπεριφέρθηκαν και οι βουλευτές του Συνασπισμού, υιοθετώντας διαφορετική στάση από εκείνη του κ. Αλαβάνου.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν διασπάστηκαν κυριολεκτικά στην ψηφοφορία για την κυβερνητική πρόταση περί αυξήσεως του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας. Είναι σαφές ότι η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται σε διάφορες περιφέρειες της χώρας και αυτό αποτελεί απειλή για τους σημερινούς πατέρες του έθνους. Γι΄αυτό και 53 περίπουβουλευτές της Ν.Δ. , περιλαμβανομένων και υπουργών, δεν έκαναν την χάρη στον κ. Καραμανλή και καταψήφισαν την αναθεώρηση στο σχετικό άρθρο 54.
Ανάλογη στάση κράτησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές και στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 56, που αναφέρεται στα προβλήματα εκλογιμότητας των βουλευτών. Αρκετοί από αυτούς δεν ενέκριναν την κυβερνητική πρόταση, καθώς έκριναν ότι δεν τους συνέφερε και την καταψήφισαν με αποτέλεσμα να μην περάσει ούτε αυτό το άρθρο, αλλά ούτε και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για το βουλευτικό αξίωμα από τα 25 χρόνια στα 21, αν και ηγραμμή της κυβέρνησης ήταν να ψηφιστεί.
Το ωραίο είναι ότι για να περάσει τη γραμμή της η κυβέρνηση είχε διανείμει σημείωμα στους βουλευτές της πλειοψηφίας, ώστε να ξέρουν τι να ψηφίσουν και τι να απορρίψουν, αλλά εκείνοι το αγνόησαν όπου έκριναν ότι θίγονται τα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Και για να μην θεωρήσουμε ότι αυτό αφορά μόνο του βουλευτές της Ν.Δ. πρέπει να επισημανθεί ότι οι 5 βουλευτές του Συνασπισμού ψήφισαν να αρθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές, ενώ ο κ. Αλαβάνος έριξε τη δική του ψήφο υπέρ της διατήρησης. Φαίνεται ότι μόνον αυτός έχει σαν αποκλειστική απασχόληση την πολιτική
Από την άλλη πλευρά πάντως, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο για τα δάση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μόνο μία βουλευτής από τους δικούς της καταψήφισε την πρότασή της, ενώ άλλοι δύο ψήφισαν «παρών». Οι υπόλοιποι από εκείνους που είχαν ορθώσει το ανάστημά τους στην κοινοβουλευτική επιτροπή της αναθεώρησης του Συντάγματος, υποχώρησαν στις πιέσεις της κυβέρνησης και του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Σταύρου να μην ξεχνάμε ότι πολλά ήταν τα συμφέροντα υπέρ της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου στο υπόλοιπο Αττικής όπου εκλέγεται ο κ. Σταύρου- και τελικά ψήφισαν την αναθεώρηση.
Το συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς και για άλλη μία φορά, πολλοί από τους βουλευτές δεν ψηφίζουν κατά συνείδηση, αν η γραμμή του κόμματος είναι διαφορετική, αλλά αγνοούν ακόμη και αυτήν αν τα προσωπικά τους συμφέροντα θίγονται.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr