Το 24ωρο που πέρασε ακούσαμε και διαβάσαμε φοβερές και τρομερές σαχλαμάρες, που σε κάποιες περιπτώσεις διανθίστηκαν και από βλακώδεις απειλές. Τις εκτόξευσαν κυρίως φοιτητές,. Συνεπαρμένοι προφανώς από την εν βρασμώ νεότητά τους και από την πεποίθηση ότι συμμετέχουν σε επαναστατικό αγώνα, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται με την πλευρά της μαύρης αντίδρασης. Τις εκτόξευσαν όμως και κάποιοι άλλοι, που υποτίθεται ότι υπηρετούν την παιδεία και αυτοί, στην καλύτερη περίπτωση είναι νοήμονες και στη χειρότερη, υπερασπίζονται την αμφισβητούμενη επιστημοσύνη τους. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκονται σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία και ευθύνονται τα μέγιστα για τα σημερινά χάλια των ελληνικών πανεπιστημίων σήμερα.
Από εκεί και πέρα, μένουν οι καλόπιστοι που λένε την άποψή τους και μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς μαζί τους, αλλά δεν προσβάλλεται η νοημοσύνη τους όταν τους ακούει. Ένα μέρος των επιχειρημάτων που αναπτύσσουν αναφέρονται σε λεπτομέρειες και υποθετικές ανθυποπεριπτώσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά αυτή είναι γνώριμη ελληνική συνήθεια, αν όχι και παράδοση. Πολλά από τα άλλα επιχειρήματα, απλά ξεχνούν την πραγματική, σημερινή, απολύτως άθλια κατάσταση των ελληνικών ΑΕΙ και ταυτόχρονα υποδηλώνουν άγνοια για το πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική. Μία τρίτη κατηγορία επιχειρημάτων αναφέρονται συνεχώς σε ελευθερίες και δικαιώματα, ξεχνώντας ότι η ελευθερία και το δικαίωμα του ενός σταματούν εκεί που αρχίζουν η ελευθερία και το δικαίωμα του άλλου. Ακόμη και η έννοια του ασύλου έχει παρεξηγηθεί από αρκετούς.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι από τους επικριτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν ότι είναι γενικά άτολμο, προωθήθηκε με καθυστέρηση, δεν λύνει πολλά από τα προβλήματα των ΑΕΙ και το σημαντικότερο, δεν προνοεί για αύξηση κονδυλίων προς την παιδεία. Αυτοί όλοι έχουν τα δίκια τους. Πράγματι όλα αυτά ισχύουν με το παραπάνω. Γενικά, το νομοσχέδιο δεν επιφέρει καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Παιδεία. Περιλαμβάνει απλά αυτονόητες αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού. Πολλές μάλιστα από αυτές τις αλλαγές τις έχει προτείνει κατά καιρούς και ο κ. Γ. Παπανδρέου και ας λέει με περισσό θράσος ο άχαρος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, μόνον ειρωνικά σχόλια προκαλούν. Για να λέει κάτι τέτοια πληρώνεται άλλωστεο άνθρωπος
Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι πρωτοποριακό και δεν πρόκειται να βελτιώσει θεαματικά και άμεσα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι όμως μία αρχή σε γενικές γραμμές και θα χρειαστεί να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες αλλαγές. Το βασικό ζητούμενο είναι όμως να αλλάξουνη νοοτροπία και οι συνήθειες της πανεπιστημιακής κοινότηταςώστε να αναλάβει τις ευθύνες της.Αυτό εύκολα ακούγεται και δύσκολα γίνεται, καθώς είναι πάρα πολλοίεκείνοι που βολεύονται με τη σημερινή πανάθλια κατάσταση. Φυσικά θα χρειαστούν και πρόσθετα κονδύλια, αλλά γιαυτό η κυβέρνηση «κάνει την πάπια»!
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr