Αυτή είναι η πολιτικήπτυχή της σημερινής εξέλιξης, με την προσθήκη ότι η αντιπολίτευση συνολικά και ιδιαίτερα το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προσφέρουν πόντους στην κυβέρνηση, υποδαυλίζοντας και μπαίνοντας μπροστά στην αναταραχή που προκάλεσαν οι αντιδράσεις κάποιων φοιτητών και πανεπιστημιακών στις κυοφορούμενες αλλαγές στην Ανώτατη Παιδεία. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ολιγωρήσει και πάλι πολιτικά και επικοινωνιακά, παλινδρομώντας, βυθιζόμενο σε εσωτερικές διαμάχες και γενικά χάνοντας τον μπούσουλα. Με λίγα λόγια, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να βγει μπροστά, να προβάλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και να το επικοινωνήσει στους πολίτες.
Το ίδιο το νομοσχέδιο, είναι λιγότερο τολμηρό και μεταρρυθμιστικό από αυτό που απαιτούν οι καιροί, αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπ όψιν και την αρνητική νοοτροπία που επικρατεί, κάθε φορά που μία κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει αλλαγές για να αντιμετωπίσει ένα παρόν που βρίσκεται σε αδιέξοδο και ένα μέλλονσκοτεινό και περιθωριοποιημένο.Ασφαλώς επίσης, το νομοσχέδιο έχει λάθη, αλλά η επιτυχία του θα κριθεί κυρίως από την εφαρμογή του. Οπου αυτή τη φορά σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θεωρία και την αφ υψηλού κριτική και να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειρισθεί τα του οίκου της όταν της παρέχουν μεγαλύτερη αυτοτέλεια από αυτήν που είχε.
Ο νέος νόμος πλαίσιο λοιπόν, προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αυτοδιοίκησης και εισάγει ταυτόχρονα την έννοια του διοικητικού και οικονομικού μάνατζμεντ στα πανεπιστήμια, που θα πρέπει να το ασκούν επαρκώς για να αντλούν κονδύλια από το κράτος. Αυτό δεν είναι κακό, είναι ένας τρόπος έμμεσης αξιολόγησης, αρκεί και το κράτος να συμπεριφέρεται τίμια, ισότιμα και αξιοκρατικά απέναντι στα ανώτατα ιδρύματα. Παράλληλα, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα μπορούν να ρυθμίζουν μόνα τους ακαδημαϊκά και εξεταστικά θέματα, πράγμα επίσης επιθυμητό, αλλά στο θέμα των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών, ή κυβέρνηση προτίμησε να είναι εξαιρετικά ελαστική, για να μην προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις. Θα μπορούν να φοιτούν χρόνο διπλάσιο από αυτόν που απαιτείται για να πάρει ένα φοιτητής κανονικά το πτυχίο του. Φυσικά πρόκειται για ελληνική πατέντα και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Οι «αιώνιοι» φοιτητές δεν προκαλούν οικονομικό κόστος, αλλά η ύπαρξή τους δεν συμβάλει στη δημιουργία ακαδημαϊκού κλίματος.
Τα άλλα δύο σημαντικά θέματα είναι η σωστή λειτουργία του ασύλου, αφού κατορθώσαμε να το αναδείξουμε χωρίς ιδιαίτερο λόγο και κυρίως η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή πρυτανικών αρχών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απλή πλειοψηφία των μελών του, το αρμόδιο συμβούλιο θα μπορεί να καλεί αστυνομία για να επιβάλει την τάξη σε χώρους θα καθορισθούν εκ των προτέρων-, όπου συντελούνται καταστροφές, λεηλασίες και άλλες παράνομες πράξεις. Προβλέπει ακόμη ότι το σύνολο των φοιτητών και όχι οι εκπρόσωποί τους θα ψηφίζουν για τις πρυτανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί ο κομματισμός και η συναλλαγή.
Είπαμε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα λύσει αυτόματα όλα τα μεγάλα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα, αλλά είναι μία αρχή. Φυσικά, προκαλεί ήδη αντιδράσεις και θα προκαλέσει και άλλες και σ΄ αυτό φταίει σε ένα βαθμό και η κυβέρνηση γιατί άργησε και χειρίστηκε ανεπιτυχώς την κατάσταση, οξύνοντας πολλές φορές τα πνεύματα. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια αυτά πνεύματα θα αντιδρούσαν έτσι και αλλιώς, όποιος και να ήταν ο χειρισμός, όποιο να ήταν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.Εκείνο όμως που πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι ότι η Παιδεία χρειάζεται λεφτά και οι δαπάνες της θα πρέπει να υπερβαίνουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού.
Η κυβέρνησηαποδύεται ήδη σε έναν επικοινωνιακό αγώνα για να επιβάλει στην κοινή γνώμη την ανάγκη του νομοσχεδίου που παρουσίασε. Μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά εν όψει των αντιδράσεων, θεωρεί ότι το έχει ανάγκη. Προς το παρόν προσπαθεί να αποσυνδέσει το νόμο για τηνΠαιδεία από τις εκλογές.Θα αποφασίσει όμως ανάλογα με τις εξελίξεις και στο μέτωπο της Παιδείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr