Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν έκανε σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ταυτόχρονα έριξε το γάντι για εκλογές, Η κυβέρνηση δέχθηκε να γίνει αμέσως η συζήτηση γα την πρόταση μομφής, αλλά σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η τετραετία γιατί έχει πολύ έργο ακόμη να κάνει στο πλαίσιο αυτής της θητείας. Οσο για την πρόταση μομφής, η τύχη της είναι προκαθορισμένη, αλλά αυτό το γνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του.
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου προχώρησε στην πρόταση μομφής για μερικούς πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αισθανόταν ότι το ΠΑΣΟΚείχε χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και βάλτωνε σε ένα κλίμα ημισυναίνεσης, λόγω κυρίως της θέσης του στο άρθρο 16 από την οποία δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Οι επιτελείς του κόμματος θεωρούσαν ότι με αυτό το κλίμα, το ΠΑΣΟΚ πήγαινε για σίγουρη ήττα στις εκλογές. Μία ήττα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σφαγή, αν δεν κατόρθωνε κινητοποιήσει πλήρως όλους τους οπαδούς και ψηφοφόρους του, υψώνοντας διαχωριστικά τείχη απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο στόχος λοιπόν της πρότασης μομφή είναι να συσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ και οι οπαδοί του γύρω από την ηγεσία του και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν οι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση ότι υπάρχει και άλλος πόλος. Αρα σε ένα βαθμό η πρόταση μομφής έχει και την έννοια της άμυνας απέναντι στην Αριστερά και κυρίως απέναντι στον Συνασπισμό. Επιπλέον, με την «κήρυξη πολέμου», κατά μία έννοια, κατά τη κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου βρήκε πρόσχημα να αποσύρει το κόμμα του από την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να δείξει ότι υπαναχωρεί απέναντι στον κ. Βενιζέλο.
Αυτό σημαίνει ότι το άρθρο 16 και όλα τα άλλα άρθρα που είναι προς αναθεώρηση, θα ψηφισθούν μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή και θα απαιτούνται 180 ψήφοι τουλάχιστον για να εγκριθείτελική τους διαμόρφωση και διατύπωση στην επόμενη Βουλή. Αρα, όποιο κόμμα κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει συναινετικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε ήδη από τις πανεπιστημιακές δυνάμεις που έχουν ταχθεί κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.
Δεν αποκλείεται οι νέες εξελίξεις να βολεύουν και την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την διαδικασία της αναθεώρησης, καθώς αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα με δικούς της βουλευτές, όπως αποδείχθηκε. Ισως να μπορεί τώρα να χειρίζεται με μεγαλύτερη άνεση και ανοχή τις διαφοροποιήσεις, απαλλαγμένη και από το άγχος των ανοησιών στις οποίες είναι επιρρεπείς οι «φύλακες-κομματάρχες» τύπου Τραγάκη και Σταύρου. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι σαφές ότι η επόμενη περίοδος θα περάσει με αρκετή, έως και πολύ ένταση. Οι ενδείξεις είναι τώρα ότι ο κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όσο μπορεί τα περιθώρια διεξαγωγής των εκλογών και το ερώτημα είναι αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι σε θέση να διατηρεί το κόμμα του με «το όπλο παρά πόδα» για μεγάλο διάστημα, ώστε να έχει οφέλη από την πόλωση.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr