Ηταν εύλογο ότι η πρώτη λογική εξήγηση ήταν ότι επρόκειτο περί μεγάλου κόλπου, για να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση της Κομισιόν, που επίσης με το μεγάλο κόλπο της απογραφής η σημερινή κυβέρνηση την έβαλε για πολλούς χιλιοειπωμένους λόγους. Ο κ. Αλογοσκούφης ήθελε να την βγάλει με κάθε τρόπο από την επιτήρηση, εμφανίζοντας το έλλειμμα να πέφτει κάτω από το 3% φέτος, ο κ. Αλμούνια δεν το δεχόταν χωρίς την λήψη διαρθρωτικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει, η όποια απόφαση της Κομισιόν δεν θα έβγαινε πριν από τον Ιούλιο του 2007, ίσως και τον Νοέμβριο.Η κυβέρνηση όμως θέλει να κάνει εκλογές οπωσδήποτε τον επόμενο Οκτώβριο, χωρίς να αποκλείεται και ο Μάϊος.Αρα δεν πρόφταινε να δείξει επιτυχία-και αν το επέτρεπε ο επίτροπος- με τα «συμβατικά μέτρα», οπότε κατέφυγε στα ανορθόδοξα της αύξησης του ΑΕΠ για να μειώσει πανηγυρικάτο έλλειμμα, δίχως να μπορεί να το αμφισβητήσει ο κ. Αλμούνια.
Ο υπουργός Οικονομίας απορρίπτει μετά βδελυγμίας την παραπάνω πονηρή εξήγηση, όπως απορρίπτει και κάθε σκέψη περί προεκλογικών παροχών, εφόσον η οικονομία δεν θα είναι πλέον υπό επιτήρηση. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να αναθεωρήσει το ΑΕΠ της και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταφύγει στην παροχολογία εν όψει εκλογών. Τονίζει επιπλέον ότι δεν γνώριζε ότι η αύξηση του ΕΠ θα έφθανε στο 25%, μόνο και μόνο επειδή οι υπολογισμοί από την Στατιστική Υπηρεσία έγιναν με διαφορετικές μεθόδους. Δεν μας εξηγεί όμως γιατί ο κ. Αλμούνια εμφανίστηκε τόσο αιφνιδιασμένος και ενοχλημένος, αφού επρόκειτο για αναθεώρηση ρουτίνας και πως το γιατί το κράτος δεν θα έχει κανένα όφελος από αυτή τη διαδικασία, αλλά μόνο ζημιά.
Το μοναδικό πιθανό όφελος που μπορεί να προκύψει από την αναθεώρηση για το ελληνικό κράτος είναι να μπορεί να δανείζεται φθηνότερα, αφού το χρέος θα πέσει στο 85% περίπου του ΑΕΠ. Λέμε πιθανό και καθόλου σίγουρο. Το σίγουρο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μας κόψει λεφτά από το Ταμείο Συνοχής, ότι θα αυξηθούν αναδρομικά οι εισφορές μας σ΄αυτήν και ότι από δω και εμπρός δεν θα μας αφήσει σε χλωρό κλαδί. Ο δε κ. Αλογοσκούφης δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν μπορούσε η Στατιστική Υπηρεσία να μανιπουλάρει τα στοιχεία για να μην φθάσουμε σε αύξηση 25% του ΑΕΠ γιατί πάλι δεν θα γίνει πιστευτός. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέκαθεν έβγαζε ό,τα ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση και υπερέβαλε ακόμη και τον εαυτό της τα δύο τελευταία χρόνια. Τώρα αποφάσισε να γίνει αξιόπιστη;
Το πρόβλημα πάντως της αξιοπιστίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι πολύμεγάλο. Κανένα κράτος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σοβαρό χωρίς να έχει στη διάθεσή του αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για όλες τις δραστηριότητες που συμβαίνουν στην επικράτειά του.Για να ξέρει το ίδιο τι του γίνεται και για να γνωρίζουν όλοι όσοι θέλουν να ανατρέξουν στα δεδομένα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την Στατιστική Υπηρεσία ως βραχίονα πολιτικής καιη σημερινή το έχει παρακάνει, αν κρίνουμε από τις διαφορετικές κατά εποχές μετρήσεις της ανεργίας και πολλά άλλα.
Ωστόσο, υπάρχει και ή άλλη πλευρά. Αυτή της μαύρης οικονομίας που υπολογίστηκε στο ΑΕΠ και είναι πραγματικά τεράστια. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, φθάνουν στο 32% των εργαζομένων, χωρίς να υπολογίζονται οι τομείς της Γεωργίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης. Από αυτούς και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής και της μη καταβολής του ΦΠΑ, άρα της μαύρης οικονομίας. Αυτή υπολογίζεται στο νέο ΑΠΕ, χωρίς όμως το κράτος να εισπράττει ανάλογα.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr