Οπως όλοι γνωρίζουν στην Ελλάδα καταφέραμε το φοβερό, να ιδρύουμε ΤΕΙ και ΑΕΙ σε κάθε πόλη, κωμόπολη ή χωριό, όχι ανάλογα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης, ούτε στο πλαίσιο κάποιου ορθολογιστικού σχεδίου, αλλά με το ίδιο σκεπτικό με το οποίο στο παρελθόν ιδρύαμε στρατόπεδα εκπαίδευσης για να ενισχύσουμε τις οικονομίες επαρχιακών πόλεων. Ετσι γεμίσαμε ΑΕΙ, ΤΕΙ , σχολές και τμήματα με απίθανα γνωστικά αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ζήτηση και με ακόμη πιο απίθανους φοιτητές. Φοιτητές οι οποίοι δεν ήξεραν που πάν΄ τα τέσσερα ως μαθητές και το απέδειξαν περίτρανα στις εισαγωγικές εξετάσεις με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση.
Και όμως το γελοίο ελληνικό κράτος φρόντισε να βολέψει αυτούς τους τύπους ιδρύοντας ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς κανένα λόγο, μόνο και μόνο για να ενισχύσει την περιφέρεια. Την αδηφάγα περιφέρεια για την οποία όλοι κόπτονται και όλοι την χαϊδεύουν σαν κακομαθημένο παιδί. Αντί να την βοηθήσουν ουσιαστικά, αντί να την φέρουν στη σημερινή εποχή, τηνεπιδοτούν συνεχώς και όσο αυτή επιδοτείται, τόσο ζητάει και άλλα και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Μόλις προχθές οι αγρότες στη Χαλκιδική απειλούσαν να κλείσουν τους δρόμους γιατί η ΔΕΗ τους χρεώνει περισσότερο για την υπερκατανάλωση ρεύματος. Απαιτούν να καταναλώνουν όσο ρεύμα γουστάρουν οι άνθρωποι χωρίς να πληρώνουν, ακριβώς όπως κάνουν με τα δάνεια, με το νερό και με ένα σωρό άλλες υπηρεσίες.
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στην παιδεία, η ελληνική πολιτεία, υπό την πίεση ανεπρόκοπων και άσχετων βουλευτών της περιφέρειας πολλές φορές, έφτιαξε όλα αυτά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για να πουλιούνται σουβλάκια και να νοικιάζονται δωμάτια. Αν και συχνά και αυτό συζητείται γιατί ενώ εγγράφονται, οι φωστήρες φοιτητές δεν πατάνε στα μαθήματα και αγωνίζονται συνεχώς να πράρουν μετεγγραφή, πράγμα που πετυχαίνουν τις περισσότερες φορές. ΄Αρα και η συμβολή τους στην οικονομία των επαρχιακών πόλεων είναι συζητήσιμη.
Σε όλη αυτή την δήθεν «μεταρρύθμιση» της παιδείας που μας πλασσάρει η κυβέρνηση και η κα Γιαννάκου ως μεγάλο βήμα, το μόνο πραγματικά θετικό σημείο ήταν η απόφαση να μην εισάγονται στις ανώτατες σχολές όσοι δεν πιάνουν την βάση. Η κυβέρνηση ωστόσο, όπως και όλες οι προηγούμενες, πέρασε νόμο-λάστιχο και τώρα κάτω από την πίεση των γονιών, του τύπου, των φοιτητών, των καθηγητών, των δημάρχων, των τοπικών κοινωνιών, των δικών της βουλευτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρίσκει πόρτες και παράθυρα για να μπούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ιδιαίτερα στα δεύτερα, όσον το δυνατόν περισσότεροι κουμπούρες, για να μην τους κόωει το μέλλον. Λες και θα βρουν δουλειά με αυτά που υποτίθεται ότι θα σπουδάσουν.
Το ίδιο πάει να κάνει και με τις υποσχέσεις περί αναβάθμισης των ΤΕΙ. Τρίχες και μπούρδες. Κανένα ΤΕΙ δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί από εκείνα τα αχρείαστα. Για τον πολύ απλό λόγο ότι τα γνωστικά τους αντικείμενα αποτελούν νεοελληνικές εφευρέσεις για να βολευτοπύν καθηγητές και φοιτητές που οι μέν δεν γουστάρουν να διδάξουν και μάλιστα άχρηστα πράγματα, οι δε δεν γουστάρουν να μάθουν γενικώς και άχρηστα θέματα ειδικότερα. Αφήστε που δεν έχεοθν και τις στοιχειώδεις υποδομές που χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ακόμη και τέταρτης κατηγορίας. Αλλά είναι εκίνο το άτιμο το πολιτικό κόστος που θα μας σκοτώσει στο τέλος.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr