Αναμφίβολα, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και η σημαντικότερη από αυτές είναι η γεωγραφική θέση της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης, αρκετά μακρυά από τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Γι αυτό και γνωστός αμερικανός οικονομολόγος απάντησε ξερά «να αλλάξτε θέση», όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, εν μέρει λόγω της θέσης της και πολύ περισσότερο εξαιτίας του κακού της κεφαλιού, είναι ότι στη γωνιά που βρίσκεται, περιστοιχίζεται από χώρες με πολύ χαμηλότερο εργασιακό κόστος, αλλά καιμε αρκετά υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Η Τουρκία, που είναι από τις χώρες που μας περιστοιχίζουν, αποτελεί και μόνη της μεγάλη αγορά, αλλά εκτός από αυτήν υπάρχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και άλλοι γείτονες των Βαλκανίων, οι οποίοι άλλωστε είναι πιο κοντά από μας στο κέντρο της Ευρώπης.
Η μικρή Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στον αγώνα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Οσο και αν βαυκαλιζόμαστε, η μαύρη αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτουμε αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό ούτε στον τουρισμό που είναι και η μεγαλύτερη βιομηχανία μας. Το επίπεδο της ανώτερης, της ανώτατης, αλλά και της τεχνικής παιδείας είναι πολύ χαμηλό και ακόμη χειρότερη είναι η νοοτροπία πολλών, πάρα πολλών, ελλήνων εργαζομένων.
Αν προσθέσουμε την συμπεριφορά των μαζικών μέσων επικοινωνίας που είναι εξαιρετικά εύκολα στην κίτρινη κριτική, το περιβάλλον στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που πολύ συχνά απωθεί, και βεβαίως την ακαταμάχητη γραφειοκρατία, ή την απίστευτα μπερδεμένη πολυνομία, είναι φανερό ότι δικαιολογημένα μας αποφεύγουν οι ξένοι επενδυτές. Οι επενδυτές που πάρα πολλές φορές, ενώ μιλάνε με έναν υπουργό, ή με έναν αξιωματούχο της διοίκησης, ανακαλύπτουν εκ των υστέρων ότι κάποιος άλλος παίρνει την απόφαση που τους αφορά και φυσικά μένουν σύξυλοι.
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν βελτιώνεται ούτε με ξόρκια, ούτε με παρακλήσεις. Βελτιώνεται μέσω της παιδείας και της εκπαίδευσης και ήδη βρισκόμαστε πάρα πολύ πίσω. Για να αλλάξει η παιδεία και η εκπαίδευση προαπαιτούμενο είναι να αλλάξει η νοοτροπία, αλλά βλέπετε τι γίνεται σήμερα στον συγκεκριμένο χώρο. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να μας ξεπεράσει ακόμη και η παγωμένη Ισλανδία κάποια στιγμή στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ή το πολύ-πολύ να πάνε ελληνικά κεφάλαια εκεί.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr