Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη την αλήθεια των αριθμών, ή ακόμη χειρότερα, την αλήθεια αυτή προσπαθούμε να την αλλοιώσουμε για να μας βολεύει. Πρώτη και καλύτερη στην παραπλάνηση, που τελικά λειτουργεί ως μπούμεραγκ, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιμένει να ποδηγετεί και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πέρα βέβαια από τα ανεπαρκέστατα στοιχεία που διαθέτουν πολλές υπηρεσίες και πολλοί οργανισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει σε διάφορα θέματα η Γιούροστατ για τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, τα κουτάκια δίπλα στην Ελλάδα είναι συνήθως κενά.
Στην Ελλάδα λοιπόν, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά ως προπαγανδιστικό εργαλείο. Μαγειρεύει, αλλοιώνει και παραλείπει στοιχεία για να εξυπηρετήσει την εικόνα της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής είναι πάντα έμπιστός της. Μπορεί να έχει προσόντα, μπορεί και να μην έχει , αλλά το βασικό ζητούμενο είναι η προθυμία του να εμφανίζει στοιχεία κατά παραγγελία. Δεν πρόκειται δηλαδή για μία ανεξάρτητη αρχή, όπως θα έπρεπε να είναι μία Εθνική Στατιστική Υπηρεσία . Γι αυτό ίσως ο κ. Αλογοσκούφηε εμφανίζεται τόσο σίγουρος ότι το έλλειμμα θα πέσει φέτος στο 2,6% του ΑΕΠ, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αλμούνια δεν πιστεύει ότι θα πέσει κάτω από 3% και ζητάει νέα, διαρθρωτικά μέτρα για το 2007.
Εκτός όμως από την πολιτική βούληση, η Ελλάδα πρέπει να γίνει ουσιαστικά μέλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας για να αποκτήσει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και κυρίως να μπορούν να τα αξιοποιούν οι πολίτες της. Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσίασε η Γιούροστατ εξηγεί πόσο περιθωριοποιημένη είναι η χώρα, πόσο μακριά από τις ανάγκες των καιρών είναι η Παιδεία, πόσο εκτός χρόνου είναι οι έλληνες πολίτες και γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι το χαμηλό ανθρώπινο δυναμικό. Φυσικά, οι πολιτικοί και τα κόμματα, ούτε παίρνουν μυρωδιά και αν παίρνουν, τρέμουν το πολιτικό κόστος προκειμένου να πάρουν κάποιες αποφάσεις που θα ταράξουν τα νερά του βάλτου που λέγεται Ελλάδα.
Τα στοιχεία της λοιπόν της Γιούροστατ που αναφέρονται στο 2005 λένε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό άσχετου πληθυσμού με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Το 65% των ελλήνων από 16-74 χρονών δεν έχει βασικές γνώσεις για την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τους «25» είναι 37%. Υψηλά ποσοστά «αναλφάβητων του 21ου αιώνα» έχεουν επίσης η Ιταλία (59%), η Ουγγαρία (57%), η Κύπρος και η Πορτογαλία με 54%, αλλά εμείς είμαστε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη. Στις ηλικίες 55-74 χρονών ο μέσος όρος των «ηλεκτρονικά αναλφάβητων» ανέρχεται στο 65%, αλλά στην Ελλάδα κτυπάει στο απαράμιλλο 93%.
Το χειρότερο, η Ελλάδα έχει και το υψηλότερο ποσοστό ασχέτων περί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις ηλικίες 16-24 χρονών. Φθάνει στο 32%. Αντίθετα, μόλις το 9% του συνόλου του πληθυσμού έχουν υψηλή γνώση των βασικών δεξιοτήτων στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι 22%. Δοξάστε μας!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr