Το δεύτερο «γεγονός» ήταν μια σκηνή σε μια τηλεοπτική σειρά στην τουρκική τηλεόραση που δείχνει Ισραηλινό στρατιώτη να σκοτώνει έναν μικρό Παλαιστίνιο, προκαλώντας αντιδράσεις στην ισραηλινή πλευρά.
Είναι όμως πράγματι τόσο άσχημα τα πράγματα στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις όσο μας πληροφορούν τα ΜΜΕ; Ας εξετάσουμε τα γεγονότα. Καταρχήν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι η μεγαλύτερη αντίδραση από πλευράς Ισραήλ ήρθε για το έλασσον γεγονός. Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν τόνισε πως η τηλεοπτική σειρά που «παρουσιάζει ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν παιδιά» προκαλεί μίσος κατά της χώρας του και ζήτησε εξηγήσεις από αξιωματούχο της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στο Ισραήλ.
Αντίθετα, για το θέμα μείζονος σημασίας, δηλαδή την κοινή ετήσια άσκηση αεροπορική άσκηση που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου, και θα έπαιρναν μέρος εκτός από την ίδια, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης σε δηλώσεις του. Χαρακτήρισε μάλιστα την κίνηση απλά «μέρος ενός σκαμπανεβάσματος» στις διμερείς σχέσεις.
Τα πραγματικά αίτια της «κρίσης»
Για όσους γνωρίζουν καλά το γεωπολιτικό γίγνεσθαι στην περιοχή, η ακύρωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» στο Ικόνιο δεν είναι «η συνέχεια της κρίσης του Νταβός», όπως άστοχα αναφέρθηκε αλλά η εκδήλωση των τουρκικών αντιποίνων για την καθυστέρηση παράδοσης των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών HERON εκ μέρους του Ισραήλ, τα οποία έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η απόφαση ακύρωσης πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων και με απόφαση του Γενικού Επιτελείου, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ ανέφερε ότι η οργάνωση της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» ανήκει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι ακυρώθηκε ολόκληρο το διεθνές σκέλος της άσκησης μετά από εισήγηση της κυβέρνησης. Επεσήμανε, επίσης, ότι μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Επιτελείου δεν υπάρχει διαφορά απόψεων όσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της άσκησης. Έτσι άφησε να φανεί και η δυσαρέσκεια των ΤΕΔ για τη μη έγκαιρη παράδοση ενός αεροσκάφους το οποίο οι Τούρκοι στρατηγοί θεωρούν βασικό όπλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή κατά των ανταρτών του PKK.
Η αλήθεια στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις
Παρά τις τηλεοπτικές σαπουνόπερες ή τα τουρκικά «νάζια» οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν συμπαγείς. Και αυτό γιατί οι δεσμοί συμφέροντος είναι πολύ πιο ισχυροί των δεσμών αίματος ή των δεσμών θρησκείας, και οι δεσμοί που ενώνουν το Ισραήλ με την σουνιτική Τουρκία (έναντι του σιιτικού Ιράν) δεν είναι δεσμοί χθεσινοί, αλλά πολλών δεκαετιών, και εκτείνονται σε ένα ευρύ πλέγμα συνεργιών (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αμυντική/ τεχνολογική συνεργασία, διπλωματική συνεργασία).
Το Τελ Αβίβ χρειάζεται την ’γκυρα, και τανάπαλιν. Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι κοσμικές δημοκρατίες και έχουν κοινούς δυνητικούς αντιπάλους στην περιοχή - παρά τα ανοίγματα Ερντογάν προς Ιράν, Συρία και Ιράκ. Οι εμπορικές συναλλαγές διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο μεταξύ των δύο χωρών: Το Ισραήλ είναι σήμερα η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Τουρκία, ενώ η Τουρκία είναι ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς. Παράλληλα, τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες μετέχουν σήμερα σε κοινοπρακτικά σχήματα στην Κεντρική Ασία (Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν).
Yπάρχουν ακόμη στενές πολιτισμικές ανταλλαγές. Η αμυντική συνεργασία είναι επίσης ισχυρή. Πηγαίνοντας πίσω στο 1996 οι δύο χώρες υπογράφουν συμφωνία για στενή αμυντική συνεργασία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τις τουρκικές φιλο-αραβικές κορώνες. Τέλος, από τις 22 Μαΐου του 2008 η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Δαμασκού.
Ο ίδιος ο Εχούντ Μπαράκ, επι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr