Όμως στην τρίτη παράγραφο της ομιλίας αναφέρει επί λέξη τα εξής: «Οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό την ηγεσία του, βελτίωσαν το χρηματιστηριακό γίγνεσθαι στην Ελλάδα, έδωσαν μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, τιμώρησαν, σε πολλές περιπτώσεις παραδειγματικά κινήσεις επενδυτών και εταιρειών που δεν ήταν σωστές, βοήθησαν τους επενδυτές, έλληνες και ξένους, να εμπιστευθούν ξανά τον θεσμό του Χρηματιστηρίου και έδωσαν την αίσθηση, ότι ο μέτοχος δεν είναι απροστάτευτος, αλλά, πως, αντίθετα, υπάρχει μια στιβαρή αρχή που τον προστατεύει από κακόβουλες ενέργειες. Και όλα αυτά, με παράλληλη προσπάθεια να μην αδικηθεί κανένας φορέας της αγοράς.»
Η επιλογή της συγκεκριμένης διατύπωσης, ότι δηλαδή «έδωσαν την αίσθηση» , αντί μιας άλλης πιο ξεκάθαρης όπως «οι αποφάσεις έδειξαν ότι ο μέτοχος δεν είναι απροστάτευτος» δεν γνωρίζουμε εάν ήταν τυχαία ή ατυχής. Αποδίδει όμως την πραγματικότητα: ο μέτοχος αισθάνεται πραγματικά απροστάτευτος.
Οι περιπτώσεις μιας εισηγμένης εταιρείας όπου ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της διοίκησης αμείβεται πλουσιοπάροχα με μετοχές θυγατρικής ή μιας άλλης όπου η εταιρεία χρεοκοπεί, αλλά οι βασικοί μέτοχοι έχουν 5άστερα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες είναι ενδεικτικές της πραγματικότητας και της αδυναμίας της ΕΚ να προστατέψει το επενδυτικό κοινό.
Υπάρχουν κι άλλες πολύ πιο κραυγαλέες. Όπως για παράδειγμα η υπόθεση των ομολόγων, που δεν αφορά μόνο στο επενδυτικό κοινό, αλλά σε όλους τους πολίτες της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι οι «κακοί» τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις υψηλές προμήθειες που χρέωναν. Η αλήθεια είναι διαφορετική, αλλά η Ε.Κ. και ο απερχόμενος πρόεδρός της δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας εξηγήσουν.
Χρ. Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr