Ως χώρα και οικονομία είμαστε εγκλωβισμένοι. Δημοσιονομικά, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά ή μάλλον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, τα ελλείμματα μας και τα χρέη μας είναι παροιμοιώδη μέσα στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης. Σε νομισματικό επίπεδο, παρά τις γενναίες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζας, εμείς δανειζόμαστε ακριβά, βλέπε το νεοεισελθέν μέγεθος στην καθημερινότητα μας το spread των 10-ετών ομολόγων που κινείται σταθερά στις 300 μονάδες βάσης και δεν λέει να κατέβει. Μα το συγκεκριμένο μέγεθος, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με το διαφαινόμενο ρίσκο κάθε χώρας, δεν έχει κανένα λόγο να πέσει από αυτά τα επίπεδα. Πολλοί μιλάνε για εκλογές, ως το μόνο αντίδοτο σ΄αυτή την κρίση. Δεν θα έλεγα αβασάνιστα όχι αλλά ούτε επιπόλαια ναι εδώ και τώρα.
Η διακυβέρνηση του ΠαΣοΚ ήταν, καλύτερη από αυτή της ΝΔ. Η Ελλάδα του 2004 απέχει από αυτό που βιώνουμε σήμερα. Θέλεις η εμπειρία, θέλεις, και αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, ότι ο ευρύτερος χώρος είχε και έχει στελέχη τα οποία είχαν βγεί στο εξωτερικό, είχαν κάνει καριέρες και εντός και εκτός Ελλάδας, ήθελαν να απεγκλωβίσουν τη χώρα από την νοοτροπία της, όλα μαζί. Είχαν αποκτήσει ένα flair, του ικανού, του τεχνοκράτη και δεν είναι κακό κατά τη γνώμη μου όσο δεν αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Ηταν καλύτεροι managers στο φινάλε.
Το θέμα, όμως είναι, ότι αν γίνουν εκλογές, πρέπει να γίνουν σοβαρά και συνειδητοποιημένα από όλες τις πλευρές και κυρίως από τους πολίτες.Ακυβερνησία, κυβερνήσεις συνεργασίας, χρόνος για επαφές, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης τύπου Βουλιαγμένης, δεν χωράνε. Και όχι μόνο δεν χωράνε αλλά τότε είναι που θα δούμε το spread στις 500 μονάδες βάσης, όπως μου έλεγε ένας φίλος, ειδήμων του χώρου.
Ταξίματα για παροχές, εξαγγελίες άσχετα αν δεν γίνουν- συνηθισμένο άλλωστε- και μόνο που θα ακουστούν θα βλάψουν σοβαρά το spread, το κόστος δανεισμού και κατ΄επέκταση όλη την οικονομία. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μας δανείζουν οι ξένοι-περίπου το 70% του δημοσίου χρέους βρίσκεται σε ξένα χέρια- οπότε δεν μπορούμε να λέμε και να κάνουμε ότι θέλουμε με τα λεφτά των άλλων. Μακάρι να είμασταν αυτάρκεις, αυτόχθονες και όλα τα σχετικά, αλλά δεν είμαστε. Είτε μας αρέσει είτε όχι.
Ισως να είναι μια καλή αφορμή να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε πολιτικά. Η αποστροφή στα παχιά και μη ρεαλιστικά ταξίματα να αποτελέσουν μια καλή αρχή....
Κάκια Παπαδοπούλου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr