Τι σχέση όμως έχει η Πολωνία (του Βαζέχα), με την Ελλάδα επίσης του Βαζέχα, του ελληνοπολωνού πρώην άσσου του Παναθηναϊκού; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας και του Πολωνικού Οργανισμού Προσέλκυσης Αλλοδαπών Επενδύσεων το σύνολο του ελληνικού επενδυμένου κεφαλαίου στην Πολωνία από το 1993 έως το τέλος του την 31 Δεκεμβρίου 2005 ανήλθε σε 455,7 εκ. Ευρώ.
Οι κυριότερες ελληνικές επενδύσεις στην Πολωνία, είναι οι εξής: η εταιρεία Coca-Cola - Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης έχει επενδύσει το ποσό των 513 εκατ. δολ. Διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών στη χώρα. Η Μαϊλης έχει επενδύσει 37 εκατ. δολ. στην παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας, η Chipita, 25 εκατ. δολ. στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κρουασάν στο Tomaszów-Mazowiecki. Παράλληλα λειτουργούν περισσότερες από 30 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες όπως Frigoglass, Πυραμίς, και Σαράντης.
Μετά την ένταξη στην Ε.Ε, παρατηρήθηκε αυξημένη ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον τομέα παροχής υπηρεσιών: η Intralot δραστηριοποιείται στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και απέκτησε τον έλεγχο εταιρείας διαχείρισης και λειτουργίας προκαθορισμένου στοιχήματος (Totolek), η Αβαξ-J&P υπέγραψε σύμβαση τον Σεπτέμβριο 2005 για την κατασκευή οδικού έργου και η τράπεζα Eurobank, (Polbank) προχώρησε με γρήγορα βήματα στη δημιουργία μεγάλου δικτύου καταστημάτων στην Πολωνία. Σήμερα, η Πολωνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω και της χρηματοπιστωτικής κρίσης με αποτέλεσμα να δανείζεται με δυσμενείς όρους. Χαρακτηριστικό είναι πως το spread του Πολωνικού 10-ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε χθες (26/1/2009) στις 238 μονάδες βάσης.
Θα περίμενε κάποιος ότι οι επενδυτές της πολωνικής οικονομίας, όπως η Ελλάδα, θα ήταν σε καλύτερη δανειοληπτική θέση εάν ίσχυε η απλή λογική. Ομως συμβαίνει το αντίθετο αφού την ίδια ημερομηνία το spread μεταξύ του Ελληνικού Κρατικού Ομολόγου με το αντίστοιχο Γερμανικό ήταν στις 289 μονάδες βάσης, δηλαδή μεγαλύτερο από το αντίστοιχο spread μεταξύ Πολωνικού-Γερμανικού.
Τι συνέβη άραγε και διαπιστώνουμε ότι ο δανειζόμενος είναι σε καλύτερη δανειοληπτική κατάσταση από τον δανειστή; Αναπτύχθηκε η Πολωνική Οικονομία περισσότερο από την ελληνική τα τελευταία χρόνια συνέπεια και των ελληνικών επενδύσεων ή συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία περισσότερο από την πολωνική, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης;
Χρ.Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr