Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις επιχειρούν να συντηρήσουν τη φούσκα αντικαθιστώντας τα τοξικά ομόλογα, με κρατικά. Πιστεύουν ότι έστω και με αργούς ρυθμούς θα ξανά-αρχίσει η λειτουργία του οικονομικού κύκλου και η χρηματοπιστωτική κρίση σιγά-θα ξεπερασθεί. Όμως αυτή η πρόβλεψη μέχρι τώρα δεν έχει επαληθευτεί. Μπορεί τα χρηματιστήρια να ανέβηκαν και πάλι με ρευστότητα που βρέθηκε από την πώληση κρατικών ομολόγων αλλά επειδή οι αγοραστές δεν ήταν πολλοί (αφού το πραγματικό χρήμα είναι πεπερασμένο) έπεσαν οι τιμές και ανέβηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Αναδυόμενες οικονομίες έπεσαν και πέφτουν θύματα αυτής της πραγματικότητας. Ορισμένες οδηγούνται στη χρεοκοπία..
Εάν όμως περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες χρεοκοπήσουν τότε αυτόματα τα μεγάλα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε αυτές τις χώρες οι τράπεζες των ισχυρά οικονομικά χωρών κυρίως της ΕΕ θα μετατραπούν σε υψηλού ρίσκου επισφάλειες και θα οδηγήσουν είτε σε περαιτέρω μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας είτε στην χρεοκοπία αυτές τις τράπεζες. Κόκκινος συναγερμός στα κυβερνητικά επιτελεία και αναθεώρηση αυτής της πρακτικής.
Τα χρηματιστήρια σταμάτησαν να ανεβαίνουν και σιγά-σιγά επιστρέφουν προς τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου ταυτόχρονα εμφανίζονται και πάλι τα προβλήματα χρηματοδότησης και ανακύκλωσης δανείων βιομηχανικών κολοσσών όπως η GM.
Αυτήν την στιγμή τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία βλέπουν ότι η λύση που αρχικά πρόκριναν ώστε να συντηρηθεί η φούσκα δεν αποδίδει. Ταυτόχρονα μία σημαντική εφεδρεία που διέθεταν αναλώθηκε χωρίς να προσφέρει σπουδαία αποτελέσματα. Πολλές διαθέσιμες εφεδρείες ακόμα δεν υπάρχουν. Μπορεί να ξορκίζουν το φάντασμα της ύφεσης αλλά δεν λένε τον τρόπο που θα το ξορκίσουν. Μία λύση θα ήταν να αυξήσουν την κυκλοφορία χρήματος με έκδοση νέου νομίσματος αλλά αυτό σημαίνει υψηλό πληθωρισμό. Κανείς δικαίως η αδίκως δεν το θέλει αυτό. Η άλλη λύση είναι όμως περισσότερο οδυνηρή. Να αποδεχθούν το κραχ και να υιοθετήσουν εξ αρχής μία νέα νομισματική και οικονομική πραγματικότητα. Σε αυτή την εξέλιξη όμως κανείς εκτός από τους ισχυρούς του πλανήτη δεν θα έχει λόγο και δικαίωμα βέτο. Και πολλοί κατ επίφαση ισχυροί και μέλη των εθνικών ελίτ είναι ακόμα αρκετά πλούσιοι για να δεχθούν να χαθεί αυτός ο πλούτος.
Χρ. Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr