Συγκεκριμένα ο Γάλλος Στρατηγός κατά την διάρκεια της ετήσιας ακρόασης του στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναφερόμενος στην Αφρική ήταν κάπως ωμός και χωρίς να μασήσει τα λόγια του χαρακτήρισε την Τουρκία «στρατηγικό ανταγωνιστή» της Γαλλίας εντάσσοντας την στην ίδια κατηγορία με την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.
Ο Στρατηγός Burkhard πήγε και ένα βήμα παρακάτω μάλιστα και υπογράμμισε πως παρά το γεγονός πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν θυμίζουν σε τίποτε σύμμαχο…
«Η Τουρκία», είπε, «δημιουργεί μεγάλες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αν και έχουν μειωθεί οι εντάσεις αυτές εντούτοις πραγματικά δεν έχουν εκλείψει ποτέ», πρόσθεσε.
Στην Τουρκία πάντως αυτές τις μέρες έχουν άλλη κάψα…
Αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου των τελευταίων ημερών καταλήγει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στην Άγκυρα δεν μπορούν να αποφασίσουν για το ποιόν Πρόεδρο θέλουν στις ΗΠΑ.
Τούρκοι αξιωματούχοι, εκτιμούν ότι δεν έχει καμιά σημασία ποιος από τους δύο μονομάχους θα κερδίσει τελικά την κούρσα για την Προεδρία στις ΗΠΑ, γιατί όποιος και αν εκλεγεί ο αντίκτυπος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, θα είναι σίγουρος.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος προτιμά να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών για να κάνει τους υπολογισμούς του που φτάνουν ως το σημείο να επηρεάζουν ακόμη και την στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ασυνήθιστο για την Τουρκία να παραμένει σιωπηλή για το ποιόν θα προτιμούσε για Πρόεδρο.
Επίσης εξίσου ασυνήθιστο για την Τουρκική διπλωματία είναι το γεγονός πως δεν επεδίωξε να οργανώσει συναντήσεις με τους δύο υποψήφιους ή με στελέχη των επιτελείων τους.
Προφανώς, αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές, η Τουρκία βρίσκεται σε «πλήρη και βαθιά σύγχυση» όπως την χαρακτήρισαν οι ίδιοι, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, μιας προεδρίας Τράμπ ή Χάρις.
Πολλοί από το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου πιστεύουν ότι μια Προεδρία Τράμπ θα μπορούσε να πάει καλά επειδή οι δύο τους έχουν ιστορικό συχνών απευθείας επαφών, παρέχοντας στον Ρατζιπ Ερντογάν την δυνατότητα να προβάλλει την άποψή του για θέματα που τον ενδιαφέρουν.
Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ορισμένοι κορυφαίοι γραφειοκράτες σε αρμόδια Τουρκικά Υπουργεία λένε ότι αυτή είναι μια παραπλανητική εικόνα της σχέσης της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον επί διοίκησης Τράμπ.
Άλλοι πάλι λένε ότι οι Τούρκοι υπουργοί δεν κατάφεραν να συνεργαστούν σωστά με τους Αμερικανούς ομολόγους τους λόγω της συνεχούς εναλλαγής αξιωματούχων στην αμερικανική πλευρά.
Παραπονιούνται επίσης ότι ο Τράμπ συχνά έδινε υποσχέσεις και συμφωνίες που δεν οδηγούσαν σε καμία πρόοδο ή συνέχεια. Όπως υποστηρίζουν εκτός από τις μεγάλες υποσχέσεις και τις δηλώσεις που αναζητούσαν προσοχή, ελάχιστα έως τίποτα δεν επιτεύχθηκε από κοινού κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τράμπ.
Η Καμάλα Χάρις από την πλευρά της δεν έχει πολλές κόκκινες γραμμές στην εξωτερική πολιτική και η προσδοκία είναι ότι θα χρησιμοποιήσει τη γραφειοκρατία και τους γκουρού της εξωτερικής πολιτικής εντός του κατεστημένου των Δημοκρατικών για να διαμορφώσει μια θεσμική πολιτική, συνιστά μια εξέλιξη που κατά τη γνώμη του Τούρκων αναλυτών θα μπορούσε να συμβάλει στην διατήρησή της καλής δυναμικής που καταγράφηκε στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας στην διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Ο Τούρκος Πρέσβης Mehmet Fatih Ceylan, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας την αφωνία της Τουρκίας ανέφερε ότι η εποχή Τράμπ μεταξύ 2016 και 2020 ήταν «τραυματική» για την Τουρκία και ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών Kamala Harris ίσως να κρατήσει μια πιο «ισορροπημένη» στάση απέναντι στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρώην Πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση πως η Χάρις θα είναι πιο ευνοϊκή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την παγκόσμια πολιτική. Η ιδέα ότι θα είμαστε πιο άνετα αν εκλεγεί ο Τράμπ είναι μια ψευδαίσθηση, είπε.
Ο ρόλος του Ισραήλ…
Η Τουρκία, πέραν όλων των άλλων, έχει ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα να διαχειριστεί. Δεν έχει πλέον λόμπι για να στηριχθεί στις ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο και η αμυντική βιομηχανία, που κάποτε υποστήριζαν την Τουρκία, της έχουν γυρίσει την πλάτη λόγω της συνεχούς διαμάχης της με το Ισραήλ.
«Το εβραϊκό λόμπι», αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές, «έχει στραφεί εναντίον μας πολύ πριν από την κρίση της Γάζας».
Από την οπτική γωνία των ΗΠΑ, η Τουρκία είναι φίλη και ένθερμη υποστηρίκτρια της Χαμάς, και παράλληλα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Έχει γυρίσει την πλάτη της στο ΝΑΤΟ και κυβερνάτε από μια δεσποτική αντιδυτική κυβέρνηση.
Δεν έχει απομείνει ούτε ένας εκπρόσωπος ή γερουσιαστής στο Κογκρέσο να σηκώσει το χέρι υπέρ της Τουρκίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει προσκληθεί στην Ουάσινγκτον εδώ και πολύ καιρό και η κατάσταση επιδεινώθηκε από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν που έσπασαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και χτύπησαν διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον μέχρι τους πιο πρόσφατες αποκαλύψεις ότι Τούρκοι αξιωματούχοι δωροδόκησαν τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ερικ Αμπραμς.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, το ερώτημα Χάρις ή Τραμπ παραμένει αναπάντητο για την Τουρκία… Στο ερώτημα αυτό, απάντησε, βέβαια, ο αμερικανικός λαός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr