"Η Μεταπολίτευση είναι σίγουρα μια στιγμή ιστορική, έρχεται ο Καραμανλής, ο Ανδρέας, η Μελίνα, έρχονται εκτοπισμένοι από τα νησιά, επιστρέφουν χιλιάδες εμιγκρέδες που είχαν φύγει λόγω χούντας – ήταν μια γιορτή για χιλιάδες σπίτια, ήταν ένα πανηγύρι, αλλά ήταν και μια ιστορικά στιγμή", ανέφερε ο σημαντικός μουσικοσυνθέτης.
Που τελειώνει αυτό; αναρωτήθηκε στη συνέχεια. "Η αλήθεια είναι πώς δεν είχαμε την αίσθηση πώς πέφτει μια αυλαία σε όλο αυτό... Νομίζω ότι τελειώνει η Μεταπολίτευση κάνοντας αυτή την καμπύλη της πρώτης φοράς αριστεράς. Κυβέρνησαν όλοι, τους είδαμε όλους... η αίσθηση μου είναι ότι κάπου εκεί τελείωσε η μεταπολίτευση".
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τόνισε εξάλλου ότι σταθμός υπήρξε το 1981 "όταν καταργήθηκαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων καταργήθηκε η λογοκρισία, αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση και είχαμε Καραμανλή Πρόεδρο και τον Ανδρέα πρωθυπουργό, αισθανόμασταν όλοι μια ασφάλεια, μια αισιοδοξία".
"Πετυχημένα χρόνια", τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε ομαλή διαδοχή κυβερνήσεων.
"Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας δώσουμε συγχαρητήρια. Οι νεότεροι δεν το καταλαβαίνουν – νομίζουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι κάτι το δεδομένο, δεν είναι καθόλου μπορούμε να το χάσουμε μέσα σε μια νύχτα, να μάθουν τα παιδία ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προστατεύουμε", σημείωσε.
Ο μουσικοσυνθέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση του η "Δημοκρατία, ο δυτικός κόσμος δηλαδή, θα βρουν τρόπο να τους αντιμετωπίσουν και να τους ξεπεράσουν".
Συνολικά για την μακρά πορεία προς την Ευρώπη ο κ. Σαββόπουλος σημείωσε ότι "χρειάστηκε ένας εμφύλιος και ένα αυταρχικότατο κράτος και μετά μια δικτατορία και μετά η μακρά περίοδος της Μεταπολίτευσης για να δεχτούμε ωριμότεροι πια τις τρεις κατευθύνσεις που έβαλε ο γέρος Καραμανλής όταν ήρθε: κοινοβούλιο, φιλελευθερισμός, Ευρώπη – γιατί αμφισβητήθηκαν και τα τρία".
Τα πρόσωπα
Τα πρόσωπα που ξεχώρισε ο Διονύσης Σαββόπουλος για την εικονογράφηση της Μεταπολίτευσης επέλεξε τον χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, τους ζωγράφους Αλέκο Φασιανό και Χρήστο Μποκόρο, τους λογοτέχνες Σκαμπαρδώνη και Χωμενίδη, αλλά και τους στοχαστές Ράμφο, Κονδύλη και Παπαγιώργη.
Ξεχώρισε επίσης τον Βαρδινογιάννη στον τομέα των οικονομικών.
Στην πολιτική τους Λαμπράκη και Παναγούλη, αλλά και τους Καραμανλή, Ανδρέα και Σημίτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr