Ίσως μάλιστα και να ετοιμάζεται να τις αναβαθμίσει, αφού στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή την δημιουργία δύο θαλασσίων πάρκων στις Κυκλάδες και το Ιόνιο, φάνηκε να επιχειρείται το «γκριζάρισμα» ακόμη περισσότερων περιοχών.
«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», αναφερόταν στην ανακοίνωση, με την προσθήκη ότι «θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».
Σε αυτά το Ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε μία φλεγματική απάντηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Όμως, σε εμφανώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Από το Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις και υπογράμμισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά όσο υπάρχει η τουρκική προκλητικότητα.
Μπορεί το διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο των δύο απαντήσεων να δικαιολογείται από τις διαφορετικές αρμοδιότητες, πάντως παρασκηνιακά ήταν αισθητό ότι η μία - ευνόητο ποια - ικανοποίησε την δεξιοπατριωτική πτέρυγα της ΝΔ, η άλλη όχι…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr