Η συμπλήρωση των 20 ετών από τότε, αυτομάτως οδηγεί τη σκέψη στο τι έγινε στη χώρα κατά το διάστημα αυτό, πώς από το success story της περιόδου εκείνης και την ενθουσιώδη (και απατηλή) ευφορία των Ολυμπαικών Αγώνων η Ελλάδα έφτασε μέσα σε πέντε χρόνια στην ατιμωτική χρεοκοπία και τα μνημόνια, πώς διαλύθηκε το πολιτικό σύστημα και πώς βλέπουμε ακόμη τα ερείπια αυτής της διάλυσης, και πολλά άλλα, αλληλένδετα και σχετικά με πρόσωπα και κόμματα.
Παρά ταύτα, εκείνος ο εκλογικός θρίαμβος της ΝΔ, που θα επανίδρυε το κράτος, για να μην ξεχνιόμαστε, οδηγεί και σε μία άλλη παρατήρηση.
Στις εκλογές τότε είχαν ψηφίσει συνολικά 7,4 εκατομμύρια πολίτες, μία συμμετοχή που πλησίαζε το 90%. Στη Βουλή είχαν εκλεγεί τέσσερα κόμματα, ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός, με τα δύο πρώτα να συγκεντρώνουν το 86% των ψήφων.
Στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2023, ψήφισαν κατ’ αντιστοιχία, 5,27 εκατομμύρια πολίτες, συμμετοχή δηλαδή μόλις λίγο πάνω από το 50%, στη Βουλή μπήκαν οκτώ κόμματα, στη συνέχεια έγιναν εννέα, και τα δύο πρώτα συγκέντρωσαν το 58% των ψήφων.
Και μόνο η «φωτογραφία» καταδεικνύει στοιχεία πολιτικού κατακερματισμού, έλλειμα πολιτικής αντιπροσώπευσης και προφανώς, την κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, αφού μέσα σε μία εικοσαετία έχουν απομακρυνθεί από τις κάλπες περισσότερα από 2 εκατομμύρια πολίτες, που δεν φαίνεται να επιστρέφουν…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr