Πλην όμως, υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά και εύκολα.
Τα μέτωπα παραμένουν, οι οικονομικές δυσκολίες πολιτών και επιχειρήσεων δεν κρύβονται και πολιτικές μάχες σοβαρές πρέπει να δοθούν πολλές.
Το αγροτικό παραμένει ένα ανοιχτό μέτωπο, όμως εκτιμάται από όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν, ότι το μεγάλο αγκάθι είναι αυτό των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει εκεί αρκετά και σοβαρά προβλήματα.
Όπως υπογραμμίζουν έγκριτοι νομικοί, αρχίζει να διαμορφώνεται μία αντίδραση και επιφύλαξη, που μάλλον δεν έχει αξιολογηθεί σωστά και δεν περιορίζεται στα μπλοκ των συνδικαλιστών ή του αριστερίστικου ακτιβισμού, αλλά έχει επιστημονική διάσταση.
Το θέμα που τίθεται είναι η συνταγματικότητα του νόμου και η διαμόρφωση ενός επιστημονικού μετώπου, οι εκπρόσωποι του οποίου επιμένουν ότι δεν είναι δυνατή η ερμηνεία/παράκαμψη/κατάργηση/ακύρωση του Συντάγματος και εν προκειμένω του άρθρου 16, με έναν απλό νόμο.
Σε βαθμό βεβαιότητας, θεωρείται πιθανό ότι μόλις κατατεθεί το σχέδιο νόμου θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ΣτΕ. Εφόσον αυτό συμβεί, θα «παγώσουν» όλα και η μεταρρύθμιση που διαφημίζει η κυβέρνηση θα αναβληθεί ή και θα ματαιωθεί, σε περίπτωση που οι προσφυγές γίνουν δεκτές από το ανώτατο δικαστήριο.
Και τότε θα δικαιωθούν όσοι απορούν τις τελευταίες ημέρες: «Γιατί χρειαζόταν τόση βιασύνη και δεν περίμενε η κυβέρνηση το παράθυρο της συνταγματικής αναθεώρησης το ’25, ώστε να είναι όλα ομαλά και δίχως περιπέτειες;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr