Βασικό θέμα συζήτησης είναι το περιεχόμενο του αναθεωρημένου συμφώνου σταθερότητας. Με λίγα λόγια, αν θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της εποχής το παλαιό σύμφωνο, με περισσότερη χαλαρότητα και ευελιξία, ή αν δεν θα υπάρξει συμφωνία και θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου ό,τι ίσχυε πριν από την πανδημία, με προδιαγεγραμμένη την πορεία προς την καταστροφή.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή είναι εκτός διακεκαυμένης δημοσιονομικής ζώνης, εκτιμάται ότι τουλάχιστον έως το 2032 που θα παραμένουν «κλειδωμένα» τα επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους, τα πράγματα θα είναι ομαλά, δεδομένου και ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και ότι ήδη παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα.
Για τους υπόλοιπους, ισχύουν τα γνωστά. Η Γερμανία μπαίνει σε περιβάλλον λιτότητας και αυτό θέλει να επιβάλλει σε όλους, η Γαλλία και η Ιταλία αρχίζουν και έχουν σοβαρό πρόβλημα, κυρίως η δεύτερη, που έχει σοβαρό θέμα με το χρέος και έχει ζητήσει να παραταθούν οι εξαιρέσεις από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες έως το 2027.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μητσοτάκης πάει στις Βρυξέλλες, αρχικά για να εξασφαλίσει αυξημένα κονδύλια για μεταναστευτικό και πολιτική προστασία και αφετέρου για να «κλειδώσει» ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα υπολογίζονται αν μία χώρα βρεθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι πιθανότητες και για τα δύο εκτιμάται ότι είναι καλές.
Το σημαντικότερο όμως είναι τι θα αποφασιστεί για το Σύμφωνο, γιατί μία νέα αποτυχία δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο και ο κίνδυνος του ντόμινο είναι μεγάλος…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr