Ένα από τα προβληματικά επιχειρήματα – και δίχως να μπορούν να δικαιολογηθούν οι αντιδράσεις επαγγελματικών τάξεων όπως οι δικηγόροι – είναι ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί την παράμετρο και την αιτία που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τους συντελεστές ΦΠΑ. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι συμβαίνει το αντίστροφο. Όταν το ένα τέταρτο του κόστους μίας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος είναι φόρος, όποιος μπορεί να το γλιτώσει, θα κοιτάξει να το γλιτώσει.
Αν υπήρχε διάθεση ουσιαστικής και τολμηρής μεταρρύθμισης, θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν άλλες επιλογές.
Για παράδειγμα, να νομοθετηθεί ότι σε συγκεκριμένες υπηρεσίες οι συντελεστές ΦΠΑ θα μειωθούν (ενδεικτικά στο 15%) και οι επαγγελματίες αυτών των κατηγοριών θα πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο (POS ή με ηλεκτρονική τραπεζική), ενώ την ίδια στιγμή αυτές οι πληρωμές θα περνούν στα έξοδα κάθε φορολογούμενου και θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.
Αν αυτό δεν απέδιδε - που θα απέδιδε - θα μπορούσε εν συνεχεία να αλλάξει και πάλι, αφού ούτως ή άλλως τα φορολογικά νομοσχέδια στη χώρα μας τροποποιούνται διαρκώς.
Το θέμα είναι εξαιρετικά απλό και συνοψίζεται στο ότι η κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση, θέλει να παρουσιάζει ότι κυνηγά την φοροδιαφυγή, δίχως όμως να τολμά και να δυσαρεστήσει και πολύ τους φοροδιαφεύγοντες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr