Όπως πάνε τα πράγματα και όπως εξελίσσεται η σκηνοθεσία, η Προοδευτική Συμμαχία (όπως αναγράφεται στην ταμπέλα της Κουμουνδούρου) θα γίνει μαλλιοκούβαρα και μάλλον θα σπάσει σε δύο τουλάχιστον κομμάτια. Το αν αυτό θα γίνει σε ένα συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, αν θα γίνει με συνοπτκές και πιο ανεξέλεγκτες διαδικασίες ή με κάποιον άλλο τρόπο, λίγη σημασία έχει.
Αυτό όπως που ενδέχεται να έχει μία σημασία παραπάνω, είναι να δούμε μία πρωτοφανή ανατροπή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Θεωρητικά, δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο και το θέμα θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον κουίζ για συνταγματολόγους και πολιτειολόγους.
Αν λοιπόν κατά τα διαφαινόμενα ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί, τι θα γίνει στη Βουλή; Θα εξακολουθήσει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση ή θα βρεθεί ο νέος αρχηγός να διοικεί ένα κοινοβουλευτικό από-κομμα;
Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και να δούμε αλλαγές στους θεσμικούς ρόλους που μοιράστηκαν μετά τις πρόσφατες εκλογές;
Υπό αυτό το πρίσμα, φείλει κανείς να λάβει υπόψη του τα εξής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει 47 βουλευτές. Το ΠαΣοΚ έχει 32. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί και στη συνέχεια διασπαστεί και η ΚΟ ομάδα του, στην περίπτωση κατά την οποία θα αποχωρήσουν τουλάχιστον 16 βουλευτές, το ΠαΣοΚ θα είναι η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη και εκ των συνθηκών, αξιωματική αντιπολίτευση.
Θα υπάρχει βέβαια μία αναντιστοιχία ως προς το τι ψήφισαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές και πιθανώς μία θεσμική στρέβλωση, όμως το λογαριασμό για αυτά ας τον πληρώσουν οι φωστήρες που τρέχουν πίσω από τους Κασσελάκηδες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr