Ο διοικητής στην ουσία περιγράφει πώς δεν θα ξαναφτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας, εν ολίγοις δηλαδή, πώς θα αποφύγουμε την επιστροφή στα μνημόνια.
Σημειώνει τους κινδύνους επανάληψης μίας κρίσης χρέους, σε ορίζοντα δεκαετίας και αφότου λήξουν οι προνομιακοί όροι εξυπηρέτησής του. Όπως αναφέρει, «οι παράγοντες που σήμερα καθιστούν το ελληνικό χρέος ανθεκτικό σε αρνητικές διαταραχές θα αποδυναμωθούν σταδιακά σε δέκα χρόνια, παρά την αναμενόμενη σημαντική αποκλιμάκωσή του ως ποσοστού του ΑΕΠ, καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα υπόκειται σε κίνδυνο αγοράς».
Και προσθέτει ότι «υπό το βάρος του επιπλέον δανεισμού την περίοδο της πανδημίας, έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χαλάρωσης των συμφωνημένων στόχων για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Πρωτογενή πλεονάσματα αυτού του ύψους είναι επίσης αναγκαία προκειμένου να αποπληρώνονται οι τόκοι του δημόσιου χρέους».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γιάννης Στουρνάρας καταλήγει στο ότι
«πρέπει να φέρουμε το μέλλον στο παρόν, ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής».
Το σημαίνουν αυτά; Δίχως αμφιβολία, ότι αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο για όλους στην προσεχή δεκαετία. Είτε θέλουν αυτοδυναμία, είτε πουλάνε τρέλα, είτε ψάχνονται για προτάσεις, μέσα σε αυτά τα όρια θα πρέπει να κινηθούν.
Αλλιώς, σε κάποιον θα πέσει ο «μουντζούρης» και μαζί με αυτόν, σε όλους μας...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr