Ωστόσο, υπάρχει ένα παράδοξο, καθώς μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, η Σερβία είχε χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα προέλευσης από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Τι συνέβη και πώς φτάσαμε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες σε τέτοια ανατροπή;
Αυτό που συνέβη μάλλον είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα βαλκανικών πρακτικών. Η Σερβία είχε δημιουργήσει την εντύπωση πως διαχειριζόταν σχετικά καλά την πανδημία. Ξαφνικά όμως, από τα μέσα του Ιουνίου άρχισε να παρουσιάζεται μία έξαρση.
Κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, υπάρχει μία αρκετά σοβαρή πιθανότητα. Σύμφωνα με αυτήν, η σερβική κυβέρνηση παρουσίαζε μάλλον ανακριβή στοιχεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Αν αυτό ισχύει, η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Αυτήν την εικόνα ήθελε να μεταδώσει ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεδομένου ότι ήθελε να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουνίου και να χρησιμοποιήσει και την δήθεν καλή διαχείριση της πανδημίας για προεκλογικούς σκοπούς. Τελικά πήρε στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξεως του 60%…
Φαίνεται όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα στοιχεία που δίνονταν, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τόσο η προεκλογική περίοδος, όσο και η χαλάρωση που ακολούθησε, προκάλεσαν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και πολύ σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας της χώρας.
Και κάπως έτσι, η χώρα από «ασφαλής», περιέπεσε σε καθεστώς μαύρου πρόβατου…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr