Σε προσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων, ο κ. Γάτσιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στην παρούσα συγκυρία απαιτείται η νομισματική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων, δηλαδή η προσφορά «νέου χρήματος», ώστε οι δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, των επιχειρήσεων και των πολιτών να μη συνεπάγονται νέο χρέος. Αλλιώς, υπογραμμίζει, στα ανθρώπινα θύματα της πανδημίας θα προστεθούν ο θάνατος επιχειρήσεων και η χρεοκοπία κρατών.
Σχετικά με τον κίνδυνο πληθωρισμού, επαναλαμβάνει ότι αυτή τη στιγμή δε συνιστά πρόβλημα. Αντιθέτως, λόγω του πολύ ισχυρού σοκ στη ζήτηση (μαζί με αυτό στην προσφορά), εάν υπάρχει ένας κίνδυνος τους επόμενους μήνες είναι αυτός του αποπληθωρισμού (που, παρεμπιπτόντως, θα κάνει τα υπάρχοντα χρέη, ιδιωτικά και κρατικά, πιο δυσβάσταχτα).
Η φύση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε είναι τέτοια ώστε αυτό που απαιτείται σήμερα δεν αφορά σε πολιτικές ενισχύσεων (stimulus) της οικονομίας, αναφέρει ο κ. Γάτσιος. Αφορά σε πολιτικές ενίσχυσης εισοδήματος, ώστε οι πολίτες και οι κοινωνίες να διέλθουν της κρίσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπους και σε παραγωγικές δυνατότητες. Πολιτικές ενισχύσεων θα απαιτηθούν «μετά». Γιατί, αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι έχουν μελετήσει, έστω και λίγο, την ιστορία των πανδημιών είναι ότι, μετά το πέρας τους, οι οικονομίες παίρνουν πολύ χρόνο να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους –χρόνια, όχι μήνες! Από αυτήν την άποψη, οι πανδημίες είναι χειρότερες και από τον πόλεμο.
«Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό από τις ηγεσίες, ευρωπαϊκές και μη, το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος», σημειώνει ο κ. Γάτσιος.
Δείτε ένα απόσπασμα της παρέμβασης του κ. Γάτσιου εδώ:
{https://gatsiosblog.us16.list-manage.com/track/click?u=f5932000dd15c6a605730136e&id=47260d04b9&e=2320faec4a}
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr