Για παράδειγμα, η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ήταν σχετικά μετρημένη: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που δέχτηκε ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε, Θωμάς Ιακομπι, κατά τη διάρκεια του αντιπροσφυγικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα», δήλωσε και προσέθεσε ότι «ενέργειες σαν κι αυτή βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας». Για να υπάρχει και μία αντικυβερνητική αιχμή - έμμεση πάντως, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε και ότι «η υποδαύλιση της μισαλλοδοξίας και της αντιπροσφυγικής ρητορικής αποτελεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές» και κάλεσε την κυβέρνηση «αφενός να προχωρήσει στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και, αφετέρου, να απομονώσει επιτέλους την άκρα δεξιά και την αποκρουστική της δράση».
Ως εδώ αναμενόμενα όλα αυτά. Εκείνο που προξενεί αίσθηση είναι η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ (συνιστώσας του ΚΙΝΑΛ), του Γ. Παπανδρέου.
Σε αυτήν ούτε λίγο ούτε πολύ για τον ξυλοδαρμό κατηγορείται… η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης.
Η αξιοσημείωτη ανακοίνωση-σχόλιο-ανάλυση, έχει ως εξής:
«Ο ξυλοδαρμός του δημοσιογράφου Θωμά Γιακόμπι από αλαλάζοντες ακροδεξιούς, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, όχι μόνο γιατί απέτυχαν να επιτηρήσουν αποτελεσματικά το συλλαλητήριο μίσους, αλλά και για την ρητορική που επανέφεραν το περασμένο εξάμηνο.
Με πρωταγωνιστή τον κ. Μητσοτάκη μίλησαν μεταξύ άλλων για «ασύμμετρες ροές», για «σχέδιο πληθυσμιακής αλλοίωσης της χώρας από μετανάστες», ενώ διέδωσαν ψεύδη περί δήθεν αναλογίας 1 προς 10 μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.
Η υιοθέτηση και αναπαραγωγή αυτού του αφηγήματος, συνάδει με την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την πρώτη μέρα εκλογής τους, μετατρέποντας το από ζήτημα ανθρωπισμού και διαχείρισης σε πολλά και δύσκολα επίπεδα, σε απλό ζήτημα αστυνόμευσης, ασφάλειας και καταστολής.
Κάπως έτσι κατέληξαν ακόμα και στην εκκένωση κρατικού κτιρίου από οικογένειες προσφύγων, ενταγμένων στην τοπική κοινωνία και την απομάκρυνση των παιδιών τους από τις σχολικές μονάδες που παρακολουθούσαν. Αυτά σε συνέχεια της αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης, όσο και αρωγής απέναντι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, από πρόσωπα που ατίμωσαν την έννοια της αλληλεγγύης, όταν ο σκοπός ήταν το κέρδος.
Η μάλλον υποκριτική παραδοχή του λάθους ήρθε πολύ αργά για τον κ. Μητσοτάκη, ενώ η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους κ.κ. Μηταράκη και Κουμουτσάκο, μοιάζει περισσότερο με διευθέτηση εσωτερικών εντάσεων στο κυβερνητικό σχήμα, παρά για πραγματική αλλαγή πλεύσης, έστω και τώρα. Αρκεί να ακούσει κανείς πρωτοκλασάτους υπουργούς, ή τον επιλεγμένο από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνη Γεωργιάδη, για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το πού στέκει η ΝΔ σήμερα σε αυτά τα ζητήματα.
Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την επικοινωνιακή μικροπολιτική σε σοβαρά ζητήματα - έχουν σφοδρές επιπτώσεις που μένουν και ενίοτε ματώνουν. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που υπάρχει και ενδεχομένως να ενταθεί όσο οι ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, οι εχθροπραξίες, και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής θα παραμένουν προκλήσεις για μεγάλους πληθυσμούς παγκοσμίως.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στέκεται δίπλα στον Θωμά Γιακόμπι και καταδικάζει ανεπιφύλακτα τους δράστες και όσους τους συμμερίζονται»
Αναρωτιέται κανείς τελικά, ποιος είναι ο σκοπός μίας τέτοιας ανακοίνωσης…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr