Με «όπλα» τη σάτιρα και το γέλιο αφηγήθηκε ένα παράδειγμα του πανικού στον ελληνικό Tύπο το 1996 για ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία, τον κίνδυνο να εκραγεί και φυσικά τις επιπτώσεις για τη χώρα μας.
Ο κ. Δερτιλής σχολίασε τις δηλώσεις της τότε ηγεσίας και τις εξαγγελίες για τον πιθανό αριθμό νεκρών σε διάρκεια 80 χρόνων σε περίπτωση έκρηξης.
Ορμώμενος από τα στατιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η τότε ηγεσία είχε μια συνεργασία με φίλους του που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της στατιστικής προκειμένου να μελετήσουν τους αριθμούς αυτής της γειτονικής απειλής από τη Βουλγαρία. Οι υπολογισμοί, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέληξαν στο ότι όλος πληθυσμός της Ελλάδας θα ήταν νεκρός σε διάρκεια 80 χρόνων και μάλιστα θα περίσσευαν νεκροί.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, πάντα με γλαφυρό και κεφάτο τρόπο, μίλησε για τους ηγέτες του κόσμου, από τον Ντόναλντ Τραμπ που χρησιμοποιεί τα λεγόμενα «τιτιβίσματα» έως τον τον Πούτιν «ειρηνοποιό» αλλά και διάφορους άλλους Ευρωπαίους. «Με ανακούφιση», είπε, «διαπιστώνω ότι όλοι προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι όλα πηγαίνουν καλά στις χώρες τους και αυτό που με ενθουσιάζει είναι ότι στηρίζουν τα επιχειρήματά τους σε στατιστικές».
Σε αντιδιαστολή, ανέφερε τους «ανόητους» επιστήμονες που σκαρφαλώνουν στους πάγους και προβλέπουν ότι το λιώσιμο οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αλλά και τους Ιταλούς οικολόγους που διαμαρτύρονται ότι θα βουλιάξει η Βενετία.
«Ανίκανοι και ημιμαθείς», είπε, «οι ηγέτες μας. Ανοησία».
Ολοκληρώνοντας εξήγησε ότι «η σάτιρα είναι ένα σημαντικό πολιτικό όπλο. Η ειρωνεία, επίσης, είναι ένα ωραίο ύφος. Η ειρωνεία φτάνει μέχρι και το σαρκασμό και αποδυναμώνεται όταν προσεγγίζει την κακεντρέχεια».
«Ένας ειρωνιστής δεν είναι και απαραίτητα κακός άνθρωπος και γνωρίζει πάντα ότι υπάρχει κάποιος που είναι καλύτερός του», πρόσθεσε για να καταλήξει ότι «βέβαια υπάρχει και ο μεγαλύτερος είρων όλων, ο Θεός».
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr