Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας ήταν μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Βέβαια, υπάρχει και η άποψη που εκφράζεται από νομικούς και διεθνολόγους, σύμφωνα με την οποία, αφού στην συμφωνία αναγνωρίζεται μακεδονική εθνική ταυτότητα, μοιραία θα αναγνωρίζονται και κατά τόπους μακεδονικές μειονότητες, συνεπώς και στην Ελλάδα – και μάλιστα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Κατόπιν αυτού, κινητικότητα άρχισε να παρατηρείται, οι ΑΝΕΛ ζητούν αναπομπή της συμφωνίας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίζονται μεταξύ τους, ενώ τώρα και στο Ποτάμι μοιάζουν να μην αποκλειστούν δεύτερες σκέψεις.
Ο Θεοδωράκης έχει ούτως ή άλλως σπεύσει να πει προκαταβολικά το «ναι» στην συμφωνία, όμως μάλλον θα πρέπει να αναμένονται εσωτερικές πιέσεις για το αντίθετο με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ. Ο Γιώργος Αμυράς είναι ένας από τους δύο (ο άλλος είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός) που έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν. Τώρα όμως λέει κάτι άλλο: «Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», είπε την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Αν βρει ο Σταύρος πάτημα και αλλάξει στάση, η εξέλιξη θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί χωρίς του έξι (τους τέσσερις δηλαδή) του Ποταμιού, η συμφωνία μάλλον δεν περνάει.
Μην δούμε στο τέλος και τον Τσίπρα να το ξεχνάει και να ζητάει και συγγνώμη από τον Καμμένο… Δύσκολο, αλλά πάντως κάτι ψήνεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr