Ένα από αυτά είναι το τι συμβαίνει στο Ιράν. Οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει είναι κάτι σαν τη Σκύλα και τη Χάρυβδη όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως η τιμή του θα αυξηθεί στα 80 έως και 100 δολάρια το βαρέλι. Κερδισμένοι από αυτό ΗΠΑ που αυξάνουν τις εξαγωγές τους, Ρωσία που έχει ανάγκη το συνάλλαγμα , αλλά και Σαουδική Αραβία που η νέα ηγεσία έχει βαλθεί με οποιονδήποτε τρόπο να βρει χρήματα προκειμένου να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας. Η ένταση λοιπόν στον Ιράν τους βολεύει.
Επιπλέον οι ανοδικές πιέσεις που θα ασκηθούν , σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα είναι μονόδρομος. Αν η Ιρανική ηγεσία αφήσει "ελεύθερες " τις διαδηλώσεις , τότε κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν... Ήδη γίνεται λόγος έστω και βιαστικά για Ιρανική Άνοιξη. ΄Κάτι τέτοιο θα έφερνε αναταραχή στη χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες που φυσικά θα είχαν σοβαρή επίπτωση στην παραγωγή του πετρελαίου και την διάθεση του στις διεθνείς αγορές. Υπάρχει το κραυγαλέο παράδειγμα της Λιβύης.
Εάν πάλι, που είναι και το πιο πιθανόν, η Ιρανική ηγεσία καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις, τότε όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν θα είναι μονόδρομος , οι οικονομικές κυρώσεις , με πρώτη και καλύτερη την διακοπή της ροής του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Ας ελπίσουμε πως η κατάσταση θα εκτονωθεί χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Αν συμβεί το αντίθετο τότε , η οικονομία μας και οι επιδόσεις της βρίσκονται στον αέρα, εκτός από τα δικά της ενδογενή σοβαρά και πιεστικά προβλήματα θα έχει να αντιμετωπίσει έναν θανάσιμο κίνδυνο.
Ε.Σ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr