«Κοινή εγγύηση των καταθέσεων μπορεί να γίνει μόνον όταν όλοι κάνουν αυτά που πρέπει στις χώρες τους», είπε αλλά ουδείς εκ των παρευρισκόμενων ευρωβουλευτών, ζήτησε διευκρινίσεις επί του θέματος.
Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι διπλωματικοί παρατηρητές, ο υπαινιγμός αυτός του προέδρου Γιούνκερ, δεν αποκλείεται να αποτελεί «καμπανάκι προειδοποίησης» , γι’ αυτούς που δεν έχουν κάνει αυτά που πρέπει στις χώρες τους.
Και η μόνη χώρα στην ΕΕ, που δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για να βγει από την κρίση, είναι η Ελλάδα, συμπλήρωσαν με νόημα.
Ασφαλώς και οι επισημάνσεις των παρατηρητών, δεν θα ήταν άξιες, από μόνες τους, για σχολιασμό ή για αφορμή κινδυνολογίας, σχετικά με τη ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα, αν δεν συνοδεύονταν, αμέσως μετά, κι’ από κάποιες «φήμες» ότι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόϊμπλε, θεωρεί μονόδρομο το κούρεμα των καταθέσεων των Ελλήνων, ως βασική προϋπόθεση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας προς τη χώρα.
Σύμφωνα μ’ αυτές τις «φήμες», ο Σόϊμπλε διακατέχεται από μία έντονη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για το τι θα γίνει με τα 120 δις ευρώ των κόκκινων δανείων και τους φόβους και τις προθέσεις του, τις έχει ήδη κοινοποιήσει προς το κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα-Τσακαλώτου.
Επειδή το θέμα είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, δεν θα ήταν άσχημο να ζητηθούν, επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση ή τους έλληνες ευρωβουλευτές, διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν, για το ποια ευρωπαϊκή χώρα αφορούσε ο «υπαινιγμός» του καθώς και για το αν, η Κομισιόν απεργάζεται σχέδιο προστασίας των καταθέσεων στην ΕΕ κατά το …δοκούν.
Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο, κι’ αυτό πρέπει να γίνει άμεσα…
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr